Suspendovan Fahrudin Solak!

Radiosarajevo.ba
Suspendovan Fahrudin Solak!
Foto: Arhiv / Fahrudin Solak

Vlada FBiH suspendovala je danas na redovnoj sjednici Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Vlade FBiH.

Suspenzija će trajati do okončanja istrage koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora.

Umjesto Solaka ovlašten je Mustafa Kadribegović, inače Solakov pomoćnik, da vodi Federalnu upravu civilne zaštite.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je zatražila od Federalne uprave civilne zaštite novu Informaciju o radu FUCZ od usvajanja Odluke o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH.

Naime, dostavljena Informacija nije bila potpuna te je vraćena na doradu.

U Informaciji o radu FUCZ-a za ovaj period, navodno, nema izvještaja koji se odnosi na sveukupne javne nabavke u iznosu od 23 miliona KM.

Podsjetimo, u istragu o spornoj nabavci respiratora uključila se SIPA, a nakon sastanka u sjedištu te Agencije odlučeno je da Tužilaštvo BiH preuzme rad na ovom predmetu. U međuvremenu su pripadnici SIPA-e izvršili pretrese u sjedištu FUCZ-e i firme FH Srebrena malina u Vogošći kojoj je za posao nabavke 100 respiratora plaćeno 10,5 miliona KM.

"Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19", saopćeno je jučer iz Tužilaštva BiH.

Skandalozno: Respiratori ne posjeduju ni minimum karakteristika za tretman pacijenata

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, jučer je objavljen i izvještaj Suda BiH koji, kao su prenijeli mediji, nedvosmisleno dokazuje da na osnovu prikupljenih dokaza u procesu nabavke 100 respiratora postoji osnov sumnje da je učinjeno više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.

Zahtjev da ga privremeno suspenduju podnio je Solak, nakon pretresa.

Ustvrdio je, između ostalog, da je FUCZ u skladu s naredbama Federalnog štaba i prethodnim saglasnostima Vlade, nabavljala sredstva i opremu za zaštitu i spašavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije