Prosječna cijena respiratora u BiH 81.000 KM, dosta niža od “Srebrene maline”

Radiosarajevo.ba
Prosječna cijena respiratora u BiH 81.000 KM, dosta niža od “Srebrene maline”
Photojoiner / Fikret Hodžić i afera "respiratori"

Zdravstvene ustanove i druge institucije u Bosni i Hercegovini su od proglašenja pandemije koronavirusa na teritoriji države pokrenule 19 nabavki respiratora, u većini kojih pojedinačna cijena tih uređaja nije prelazila 80.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je u jednom tenderu cijena dostigla 102.000 KM s PDV-om, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, te zvaničnim stranicama institucija u BiH, pokrenute javne nabavke vrijedne su više od tri miliona maraka bez PDV-a. Ovi podaci ne uključuju nabavku 100 respiratora u Federaciji od firme “F.H. Srebrena malina”, koja je trenutno pod istragom, jer detalji o nabavci nikada nisu objavljeni javno kao druge javne nabavke.

Cijena respiratora iz Kine u ovoj nabavci iznosila je 105.000 KM po komadu. To je, prema podacima koje je prikupio BIRN BiH, najviša pojedinačna cijena respiratora nabavljenih tokom pandemije. Dok vlasti u Federaciji tvrde da su cijene respiratora tokom pandemije porasle, neki od sagovornika BIRN-a BiH koji su dobavljali respiratore kažu da su cijene ostale iste ili su narasle u ne tako velikom procentu za respiratore za koje postoji ovlašteni servis i obuka osoblja.

SIPA predaje izvještaj o aferi Respiratori: Evo šta su oduzeli iz firme Hodžića

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas će Sudu i Tužilaštvu BiH predati izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović. "Izvještaj će biti predat u toku dana.

Devet nabavki u kojima su dostupni podaci o količini i cijeni, putem kojih je nabavljeno 27 respiratora, ukupno je vijedilo 1.877.900 KM bez PDV-a.

Prosječna cijena respiratora u tim nabavkama iznosi 69.551 KM bez PDV-a odnosno 81.375 KM sa porezom na dodanu vrijednost.

Cijene slične kao i prije pandemije

Najveći broj nabavki respiratora tokom pandemije pokrenula je Kantonalna bolnica u Zenici – kroz četiri nabavke planirana je kupovina osam respiratora. Prema ugovoru sklopljenom 19. marta ove godine, ova bolnica sklopila je ugovor sa sarajevskom firmom “Proma”.

Kako se navodi u obavještenju o nabavci zeničke bolnice objavljenom na Portalu javnih nabavki, prije pregovaračkog postupka izvršeno je istraživanje tržišta za dostavu ponuda prema ponuđačima, a jedinu ponudu poslala je firma “Proma” iz Sarajeva. Dva dana prije, ova firma je sklopila ugovor i s Bolnicom Travnik za nabavku respiratora u vrijednosti 258.000 maraka.

Mirza Durmišević, generalni menadžer firme “Proma”, za BIRN BiH je kazao kako se cijena respiratora kretala od 43.000 do 54.000 KM po respiratoru, zavisno od konfiguracije.

“Razlika u cijeni se opravdava zbog drugačije konfiguracije, a sve cijene su iste ili manje od nabavki u ‘normalno’ vrijeme s javnim otvorenim tenderima i više učesnika”, rekao je Durmišević navodeći kako je riječ o respiratorima proizvedenim u Švedskoj, te da za njih postoji ovlašteni servis i edukacija osoblja.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, vrijednost respiratora koji je ova firma nabavljala 2018. godine za Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bila je 69.500 KM.

Kako je kazao Durmišević, trenutno postoji veliki problem sa isporukom naručene opreme, ali se on nada kako bi respiratori za BiH trebali biti isporučeni početkom maja.

“Trenutno je veliki problem isporuka opreme, zbog velike svjetske potražnje, kao i odluke proizvođača da opremu šalje u zemlje koje su najviše pogođene COVID-19 virusom. ‘Getinge’, firma koja zastupamo, u kratkom roku je povećala proizvodnju respiratora za 160 posto, ali je to još uvijek nedovoljno da se podmire svjetske potrebe”, rekao je Durmišević.

Kako je za BIRN BiH kazao pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica Kasim Spahić, isporuku respiratora očekuju od još dva ponuđača – firmi “Inel-BH” i “Alfa Med”.

“Svi respiratori čije se dostavljanje očekuje, vrhunske su kvalitete i od evropskih proizvođača – iz Švedske, Švicarske i Njemačke”, rekao je Spahić i dodao kako se ugovorene cijene ne razlikuju značajno od cijena prije epidemije.

Tri ugovora za nabavku pet respiratora

Firma “Inel-BH” je sa ovom bolnicom potpisala tri ugovora za nabavku pet respiratora za intenzivnu njegu i dva transportna respiratora, dok je firma “Alfa Med” potpisala jedan ugovor u vrijednosti skoro 90.000 KM.

Iz firme “Alfa Med” su za BIRN BiH kazali kako ovaj ugovor podrazumijeva nabavku dva respiratora, dok je Spahić rekao kako firma “Inel-BH” ima obavezu da uveze pet respiratora po cijenama od 42.000 do 47.000 KM u zavisnosti od specifikacije.

S firmom “Inel-BH” ugovor za nabavku respiratora potpisala je početkom aprila i Općina Tešanj, u vrijednosti 60.400 KM bez PDV-a.

Iz firme “Inel-BH” i Općine Tešanj nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije