SIPA predaje izvještaj o aferi Respiratori: Evo šta su oduzeli iz firme Hodžića

Radiosarajevo.ba
SIPA predaje izvještaj o aferi Respiratori: Evo šta su oduzeli iz firme Hodžića
Photojoiner / SIPA istražuje kupovinu respiratora

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas će Sudu i Tužilaštvu BiH predati izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

"Izvještaj će biti predat u toku dana. Podsjetimo, u toku pretresa iz kompanije "Srebrena malina" u sarajevskom naselju Vogošća i iz prostorija Federalne uprave civilne zaštite na Stupu, privremeno su oduzeta dva računara i poslovna dokumentacija. Također, na forenzički način su uzeti podaci sa trećeg računara", dodao je Miladinović za naš portal.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e u utorak, 5. maja, izvršili su pretrese na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo.

Tužilaštvo BiH preuzelo je od kantonalnog Tužilaštva predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi sa uvozom respiratora iz Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM.

Predmet je formiran nakon što su mediji objavili da je nabavku 100 respiratora iz Kine izvršila poljoprivredna kompanija "Srebrena malina", koja nije specijalizovana za trgovinu medicinskom opremom. 

U vrijeme kada je sklopljenm ugovor firma "Srebrena malina" nije imala dozvolu Agencije za lijekove BiH za uvoz mediciinske opreme, a posao je dobila bez raspisanog javnog tendera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije