FUCZ: Srebrena malina sutra dostavlja preostalih 20 respiratora?

M. R. S.
FUCZ: Srebrena malina sutra dostavlja preostalih 20 respiratora?
FOTO: Fena / S preuzimanja respiratora

Federalnoj upravi civilne zaštite sutra bi trebalo biti dostavljeno preostalih 20 respiratora, od 100 koji su kupljeni preko firme Srebrena malina za 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, 80 respiratora je iz Kine isporučeno prije nepunih 20 dana.

"Što se tiče dostave robe koja je premet nabavke, dobavljač je dužan da dostavi robu ugovornom organu. Naravno, dobavljač obavijesti ugovorni organ o datumu isporuke. Službeno FUCZ još nije dobila takvu obavijest", odgovorio nam je Mustafa Kadribegović, koji je preuzeo rukovođenje Federalnom upravom civilne zaštite nakon što je Vlada FBiH suspendovala Fahrudina Solaka.

Međutim, u FUCZ imaju neslužbena saznanja da će preostalih 20 respiratora biti dostavljeni sutra, u petak.

Postavlja se i pitanje da li je Srebrena malina ovim probila rok isporuke.

Skandalozno: Respiratori ne posjeduju ni minimum karakteristika za tretman pacijenata

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kupovina 100 respiratora je predmet istrage Tužilaštva BiH, te je SIPA prošle sedmice pretresla prostorije FUCZ i Srebrene maline i izuzela dokumentaciju, Pretrese je izvršila i jučer u zgradi Vlade FBiH, koja je u utorak "preventivno suspendovala" direktora FUCZ i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije