Imaju rok do ponedjeljka: FUCZ mora odgovoriti na ova pitanja

Radiosarajevo.ba
Imaju rok do ponedjeljka: FUCZ mora odgovoriti na ova pitanja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pretres prostorija FUCZ

Federalna uprava civilne zaštite sutra do kraja radnog vremena mora dostaviti odgovore na pitanja koja im je uputila Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Komisija je na sjednici održanoj 13. maja razmatrala Informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u periodu stanja nesreće u FBiH od 16. marta 2020. i Izvještaj o postupku nabavki od 16. marta 2020. godine.

S tim u vezi, v.d. direktora FUCZ-a do sutra (ponedjeljak, op.a.) mora odgovoriti na ključna pitanja u vezi rada FUCZ-a i javnih nabavki u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH.

Članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, traže odgovore na slijedeća pitanja:

- Ko je pisao specifikaciju za respiratore? Da li je FUCZ znao da firma nije na spisku ovlaštenih za uvoz medicinske opreme u trenutku sklapanja obligacionog odnosa? Da li ste kontaktirali sve firme koje su ovlaštene? Da li ima aneks ugovora?

- Zašto je došlo do promjene u samom stožeru FUCZ? Ko je potpisao Odluku o nabavci sredstava u ime ministrice Milićević, a nije potpis ministrice, kao i gospodina Solaka? Kako je došlo do toga da je FUCZ postala služba za javne nabavke umjesto Vlade FBiH i svih resornih ministarstava? Zašto postoji veliki broj posrednika i da li je Vlada FBiH mogla direktno naručiti svu ovu opremu?

- Koji su respiratori i broj respiratora traženi od kriznog štaba zdravstva. Koji su tipovi respiratora naručeni, a koji su stigli u FBiH. Šta sad kad je novac potrošen, a može se desiti nova prirodna nepogoda?

- Postoji li pismena odluka, akt Vlade FBiH kojim se daje ovlaštenje FUCZ za nabavku respiratora, ko je potpisao? Postoji li odluka Vlade FBiH kojim ona avansno uplaćuje 10,5 miliona KM ovoj firmi? Ko je pravio specifikaciju i zašto je ista više puta mijenjana? Otkud tolika cijena? Ako nije ispoštovana isporuka do 15.04.2020. godine zašto nije raskinut ugovor? Da li je odobren produžetak roka isporuke od FUCZ-a za koji period i pod kojim uslovima i zbog čega je to urađeno ako se pozvalo na hitnost?

- Šta je FUCZ zaprimio od ponuda, na koji način je to analizirano i kako su potrošeni novci građana FBiH? Da li je odlukom Vlade FBiH bila limitirana marža za zaštitne maske i rukavice?

- Na osnovu čega ste stavljali cijene na ove količine, da li temeljem ponuda koje ste prethodno dobili ili ste proizvoljno računali, pa se to kao slučajno dogodilo da se podudari sa onim kada ste nabavljali? Ko je u FUCZ-u procjenjivao vrijednost roba koje su nabavljane i na osnovu kojih informacija?

- Kako ste dolazili do odluka o nabavci koje ste predložili Štabu koji ih je usvajao?

- Zašto FUCZ nije tražio ponude od firmi koje su kompentente i ovlaštene da se bave prometovanjem medicinskih sredstava? Zašto FUCZ protivno zabrani povećanja cijena medicinskih sredstava nije reagovao na objavljene spiskove privrednih subjekata koji su uvećavali iste i time direktno ostvarivali profit?

Komisija će krajem slijedeće sedmice ponovo zasjedati, a očekuju da će do tada biti dostavljeni odgovori.

Podsjetimo, FUCZ našao se u središtu skandala zvanog "malina-respiratori". Naime, stotinu respiratora - ispostavit će se neupotrebljivih za oboljele od COVID-a - nabavljeno je preko Poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Kupovinu su procesuirali FUCZ i direktor Fahrudin Solak. Novac, 10,5 miliona KM, kao i projekt, odobrila je Vlada FBiH. 

Predmet koji se odnosi na ovu nabavku preuzelo je Tužilaštvo BiH, a SIPA je do sada pretresla prostorije FUCZ, Srebrene maline i Vlade FBiH, odakle je izuzela dokumentaciju. Vlada je u utorak "preventivno suspendovala" Solaka (koji je nastavio primati platu). Za rukovođenje FUCZ ovlašten je Mustafa Kadribegović. Nakon malina-respiratora, u javnosti se otkrilo i da su maske plaćane po duplo većoj cijeni, ali i viziri - sve su to bile kupovine koje je sprovodio Solak i FUCZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije