Počela sjednica: Ministri analiziraju rad FUCZ i potrošnju 23 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Počela sjednica: Ministri analiziraju rad FUCZ i potrošnju 23 miliona KM
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Počela je sjednica Vlade FBiH na kojoj se ministri trebaju izjasniti o utrošku nešto više od 23 miliona KM koje je Federalna uprava civilne zaštite potrošila za nabavku medicinske opreme i sredstava, s posebnim naglaskom na kupovinu 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, o čemu se vodi istraga.

Vlada Federacije BiH na sjednici u utorak analizirala je utrošak sredstava Federalne uprave civilne zaštite, ali i svih drugih federalnih institucija.

Međutim, nije prihvatila informaciju FUCZ jer nije bila potpuna i nije bila ono što je Vlada FBiH tražila.

Stoga je informacija, koja nije sadržavala tačan prikaz svih javnih nabavki od proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom, vraćena na doradu kako bi se Vlada danas o njoj izjasnila.

Pogledajte kako su Fahrudin Solak i FUCZ potrošili 23 miliona KM!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je jučer da ovoj instituciji, do danas u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa ( COVID-19) na području Federacije BiH.

Podsjetimo, 100 respiratora je nabavljeno preko Poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, koje je u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Predmet koji se odnosi na ovu nabavku preuzelo je Tužilaštvo BiH, a SIPA je do sada pretresla prostorije FUCZ, Srebrene maline i Vlade FBiH, odakle je izuzela dokumentaciju.

Vlada je u utorak "preventivno suspendovala" direktora FUCZ Fahrudina Solaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije