Čampara: Niko neće moći sakriti informaciju kako su potrošena 23 miliona KM!

Radiosarajevo.ba
Čampara: Niko neće moći sakriti informaciju kako su potrošena 23 miliona KM!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Aljoša Čampara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas jednoglasno, a na prijedlog Administrativne komisije, donijela prijedlog o suspenziji Fahrudina Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštitite.

Suspendovan Fahrudin Solak!

Vlada FBiH suspendovala je danas na redovnoj sjednici Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Vlade FBiH. Suspenzija će trajati do okončanja istrage koja se vodi zbog nabavke 100 respiratora. Umjesto Solaka ovlašten je Mustafa Kadribegović, inače Solakov pomoćnik, da vodi Federalnu upravu civilne zaštite.

Podsjetimo, na njegovo mjesto je došao pomoćnik Mustafa Kadribegović, koji će vršiti sva ovlaštenja direktora, a samim tim bit će i u Federalno štabu civilne zaštite.

Vlada traži Informaciju

Vlada Federacije BiH danas je analizirala utrošak sredstava Federalne uprave civilne zaštite, ali i svih drugih federalnih institucija.

"Nismo mogli prihvatiti Informaciju Federalne uprave civilne zaštite, jer je to bila Informacija o radu institucije, a nije se odnosila na ono što smo mi tražili našim Zaključkom. Dakle, da nam se dostave sve javne nabavke i kako su vršene isplate u iznosu od 23 miliona za Civilnu zaštitu. Zadužili smo ponovo Civilnu zaštitu da nam sutra do 16 sati dostavi kompletnu Informaciju, a da mi u četvrtak imamo posebnu sjednicu samo s tom temom", govori Čampara.

Vladu FBiH, dodaje Čamapra, interesuju samo nabavke.

"Ko je i kao nabavljao, koliko novca, kolike su cijene bile, koja vrsta nabavki, od koga se nabavljalo, ko su dobavljači, kako je trošen taj novac, gdje je distribuirana sva roba. Dakle, jedan tabelarni prikaz svega onog što je vezano za javne nabavke. Ostalih 80 raznih institucija u Vladi i pri Vladi, dakle, ministarstva, upravne organizacije, druge organizacije i zavodi, oni su dostavili sve informacije. Od tih 80-tak institucija njih 54 su provodile normalne javne nabavke, bez izuzeća člana 10. koji se odnosi na javne nabavke. Šesnaest institucija uopće nije provodilo nabavke od izbijanja pandemije, a sedam je provodilo izuzimajući čl.10, odnosno javne nabavke. Inače, osim Federalne uprave civilne zaštite, ostalih šest institucija su  tako prevodile sitnije nabavke od tri do pet hiljada maraka", istakao je federalni ministar

Reakcija institucija

Na pitanje da li u Vladi utisak da Federalna uprava civilne zaštite skriva određene informacije, Čampara zaključuje:

"Bili smo svi nezadovoljni oko toga, diskutovali smo, tražili da se vrati Informacija, jer nije dobra. Ne odražava ono što smo tražili. Isto tako smo komentirali ministrica Jelka Miličević, Edita Đapo, Edin Ramić, Amir Zukić... Jednoglasno smo to prihvatili, kao i premijer Novalić, koji je na kraju izdiktirao precizne informacije koje tražimo i šta hoćemo. Nema niko pravo da krije bilo kakve informacije i sigurno ih neće sakriti od Vlade  FBiH, a pogotovo od građana".

Najavio je da će Vlada FBiH, nakon što razmotre Informaciju o nabavkama Federalne uprave civilne zaštite, svemu informirati Federalni parlament.

"Postoje druge institucije koje će eventualno utvrđivati šta se tu desilo i kako se to radilo, ukoliko postoji razlog, neka osnovana sumnja, elementi krivične odgovornosti. Ja niti mogu niti želim da prejudiciram te stvar. Za ovu nabavku respiratora postupci su u toku i nadležne institucije kao što su Tužilaštvo BiH i SIPA već rade uveliko na tome predmetu. O ostalim nabavkama, također, ne želim prejudicirati stvari, zaključio je Čampara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije