Vlada FBiH: Hoće li Fahrudin Solak danas biti suspendiran?

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Hoće li Fahrudin Solak danas biti suspendiran?
Foto: Fena / Miličević, Novalić i Solak

Redovna, 222. sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu. 

Sjednici, kako je najavljeno, prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić i dvoje zamjenika premijera FBiH, Jelka Milićević i Vesko Drljača, dok će ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice učestvovati putem video linka. 

Kako Radiosarajevo.ba saznaje, Vlada FBiH će razmatrati prijedlog Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite, za njegovom privremenom suspenzijom s obzirom na to da se vodi istraga o sumnjivoj nabavci 100 respiratora iz Kine.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, ovo pitanje našlo se na dnevnom redu, a na prijedlog Administrativne komisije. 

Očekuje se izjašnjavanje ministara o Solakovom statusu, a njegov prijedlog o suspenziji će, kako se očekuje, najvjerovatnije biti prihvaćen. 

Sjednica je u jednom trenutku, saznajemo, obilovala žučnim raspravama. 

Međutim, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas neće razmatrati Informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH. 

U informaciji o radu FUCZ-a za ovaj period, navodno, nema izvještaja koji se odnosi na sveukupne javne nabavke u iznosu od 23 miliona KM. 

Razlog je, naime, činjenica da iz Federalne uprave civilne zaštite nisu dostavili sve informacije o nabavkama, pa će Informacija biti vraćena na dopunu. 

Vlada je, također, trebala  razmatrati javne nabavke i drugih organa u Federacije BiH, uključujući federalna ministarstva. 

Podsjetimo, u istragu o spornoj nabavci respiratora uključila se SIPA, a nakon sastanka u sjedištu te Agencije odlučeno je da Tužilaštvo BiH preuzme rad na ovom predmetu. U međuvremenu su pripadnici SIPA-e izvršili pretrese u sjedištu FUCZ-e i firme FH Srebrena malina u Vogošći kojoj je za posao nabavke 100 respiratora plaćeno 10,5 miliona KM. 

"Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19", saopćeno je jučer iz Tužilaštva BiH. 

Podsjetimo, jučer je objavljen i izvještaj Suda BiH koji, kao su prenijeli mediji,  nedvosmisleno dokazuje da na osnovu prikupljenih dokaza u procesu nabavke 100 respiratora postoji osnov sumnje da je učinjeno više krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca.

FCUZ i vizire plaćao po duploj cijeni - uslovi dogovora nepoznati, Solak odobrio posao

U izvještaju koji je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) dostavila Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije o provedenim nabavkama tokom pandemije navedena je i nabavka 10.000 komada vizira po cijeni od 105.300 KM ili 10,50 KM po komadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije