Novi skandal: Niko ne zna gdje je preostalih 20 respiratora!?

M. R. S.
Novi skandal: Niko ne zna gdje je preostalih 20 respiratora!?
FOTO: Fena / S preuzimanja respiratora

Iako ih je očekivala prošle sedmice, Federalna uprava civilne zaštite još nije dobila preostalih 20 respiratora, od 100 koji su kupljeni preko firme Srebrena malina za 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, 80 respiratora je iz Kine isporučeno prije više od 20 dana.

"Respiratori još nisu stigli, a gdje su tačno i šta će biti s njima su pitanja za dobavljača. Ako budu dostavljeni FUCZ, tek onda možemo razmatrati šta s njima", odgovorio nam je Mustafa Kadribegović, koji je preuzeo rukovođenje Federalnom upravom civilne zaštite nakon što je Vlada FBiH suspendovala Fahrudina Solaka.

Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika Srebrene maline, nije u mogućnosti odgovoriti na naša pitanja zbog postupka koji se provodi.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazali su da je pretpostavka da bi i pošiljka od 20 respiratora trebala stići u BiH preko Aerodroma Sarajevo, na način kako je već stiglo 80 respiratora.

"Međutim, do danas takva pošiljka nije stigla. UIO će imati informaciju kada ostatak respiratora stigne, jer će morati da se prijave za uvozno carinjenje. Uprava ne raspolaže informacijom kada bi eventualno preostalih 20 respiratora moglo stići u BiH", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO, za Radioasrajevo.ba.

Kupovina 100 respiratora je predmet istrage Tužilaštva BiH, te je SIPA pretresla prostorije FUCZ i Srebrene maline i izuzela dokumentaciju, Pretrese je izvršila i u zgradi Vlade FBiH, koja je "preventivno suspendovala" direktora FUCZ i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije