New York / Erol Avdović na Twitteru raskrinkao plan Zorana Tegeltije

11. 05. 2022. u 18:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Erol Avdovićnovinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku objavio je jutros video poruku na svom Facebook profilu, upravo iz UN-a, uoči sjednice posvećene Bosni i Hercegovini i redovnom polugodišnjem izvještaju visokog predstavnika.

Avdović na početku navodi kako će obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića biti posebna tačka dnevnog reda i on će se, s obzirom na to da BiH nije nestalna članica Vijeća sigurnosti, ali jeste zainteresirana strana po tematici koja se obrađuje na sjednici - prema posebnom pravilu (Rule 37) obratiti kao gost umjesto stalnog predstavnika BiH u UN-u.

Više od svega izlaganje Džaferovića u UN-u direktno je osujetilo pokušaj trećeg člana Predsjedništva Milorada Dodika da preko svog surogata Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - govori van institucionalnih interesa BiH.

Kabinet tegeltije tražio je ranije od SAD-a i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je govorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmitd.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u sali dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH.

To je potvrdio i sam Avdović na Twitteru.

"Da pomenem da se Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije pojavio u UN-u. Na fotografiji - predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i član njegovog kabineta Damir Džanko slušaju izlaganje diplomata u UN-a", napisao je Erol Avdović na Twitteru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)