UN / Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje pred Vijećem sigurnosti, nema ga u sali

11. 05. 2022. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tegeltijin kabinet tražio je ranije od SAD i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je govorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u sali dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH. Kako je javio izvor N1, Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u glavnom tijelu UN-a.

Podsjetimo, ovaj zahtjev da se obrati na sjednici je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će se obratiti na Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

"Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD u UN-u ambasadorici Lindi Thomas Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti", navedeno je iz Tegeltijinog kabineta.

Iz Kabineta su istakli i to da se od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, kako naglašavaju, "jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN-u"..

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH negodovao je zbog Džaferovićevog obraćanja navodeći da je riječ o privatnom govoru budući da, prema njegovoj tvrdnji, nisu usaglašeni stavovi državnog predsjedništva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)