Christian Schmidt održao lekciju RS-u u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija

9
I.S.
Christian Schmidt održao lekciju RS-u u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija
FOTO: Screenshot / Christian Schmidt

Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu odobreno je obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a. Na početku govora, Schmidt je rekao kako je prije devet mjeseci preuzeo ovu ulogu i da to nije lagan zadatak.

"Narod BiH zaslužuje razumjevanje međunarodne zajednice. Radi se o vrijednom narodu svih etničkih pripadnosti i ostalih. Oni su na dobrom putu, ali neke političke prepreke se moraju riješiti", poručio je visoki predstavnik.

Naveo je kako postoji prijetnja ustavnom poretku BiH, "prvenstveno iz jednog dijela države".

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

"Dame i gospodo, u aprilu je obilježeno 30 godina od početka rata, građani države i mediji špekulišu o mogućnosti rata, demonstranti su se okupili u Sarajevu kako bih to spriječio... Svaka osoba koja je preživjela rat u BiH ima rane, a želja je da se očuva mir. Kolektivno sjećanje baca sjenu i na mlađe generacije koje napuštaju zemlju u rekordnim brojevima. Sukob u Ukrajini je podsjetnik da još jedan rat u Europi nije nemoguć", naveo je Schmidt.

Iako nema konkretne opasnosti od rata, kako je pojasnio on, postoji mogućnost incidenta.

Jedan od zvaničnika: "Ne postoji miran razlaz u ovoj regiji"

"Ali, zašto je međunarodno prisustvo potrebno i dalje? U mom izvještaju, napominjem da su u prehodnom periodu vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima, poput zakona kojima se podriva ustavni okvir BiH. Ako se to ostvari, to bi u najmanjoj mjeri značilo povlačenje RS iz Ujedinjenih nacija, a potencijalno je moguće i formiranje vlasite vojske. Ovi pokušaji su se mogli zaustaviti uz međunarodnu zajednicu. SNSD se zalaže za miran razlaz i govori o cilju stvaranja nezavisne RS. Imao sam razmjenu mišljenja sa šefovima država u regiji, a jedan od njih je rekao da ne postoji miran razlaz u ovoj regiji", rekao je Schmidt.

Podrcrtao je kako to ne želi komentarisati.

"Želim podvući da vlasti BiH postoje u skladu sa Ustavom i nemaju pravo da se povuku. Najavljeni koraci RS podrivaju suverenitet i ja, kao visoki predstavnik, posvećeni smo očuvanju intergriteta i suvereniteta. Prošle godine sam se sastao sa Majkama Srebrenice, udruženjem koje su podsjetnik cijene ovog rata. Međunarodna zajednica mora razmotriti mjere da se očuva suverenitet BiH", rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je također dodao:

"Postoji potreba za drugačijim odgovorom i koristim svoje ovlasti. Odluke se odnose na zakon o nekretninama koje RS je donijela u januaru i odnosi se na nekoliko odluka Ustavnog suda. Nakon 27 godina, uspjeli smo da se zakonodavstvo stavi na svoje mjesto i da se zadovolje potrebe. Odluke nisu lako donesene, već kao posljednja mjera jer ni dijalog nije uspio", bio je jasan Schmidt.

Spomenuta i FBiH

Kako je pojasnio, Skupština RS je donijela zaključke o 130 zakona.

"Jasno sam rekao da svaki zakon koji podriva ustavnu strukturu neće biti prihvaćen i da se treba raditi sa EU i drugim partnerima za bolje zakone, u skladu sa Ustavom BiH. Uvijek ćemo biti za dijalog. Uzurpiranje nadležnosti je protivno Dejtonu, nećemo mirno sjediti", glasi jedna od njegovih poruka.

"Dame i gospodo, iako su aktivnosti Vlade RS razlog za zabrinutost, to ne znači da međunarodna zajednica može zanemariti aktivnosti u drugom entitetu. Od izbora, u FBiH nije imenovana nova vlada. Postoje izveštaji o narušavanju državne imovine, pozivam da se to istraži", napomenuo je Schmidt.

On je jasno stavio do znanja da će izbori biti održani u oktobru, prema planu, što je i obaveza.

"Građani moraju izraziti svoju volju. Pozivam političke stranke da postupaju dostojanstveno, nastavljam razgovarati s političkim liderima u BiH i u regiji, iako se ne susrećemo uvijek uživo i ne slažemo uvijek, cijenim ih. Primio sam neke ohrabrujuće riječi", naveo je Schmidt.

BiH i međunarodna zajednica su na raskrisnici, a ostajemo posvećeni BiH, poručio je visoki predstavnik.

On je poručio da "želimo biti odlučni, ali cijenimo dijalog i otvorenost".

Na OVOM linku možete pratiti skoro obraćanje Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije