Šta je ruski ambasador rekao o Schmidtu u New Yorku?

14
Radiosarajevo.ba
Šta je ruski ambasador rekao o Schmidtu u New Yorku?
Foto: EPA-EFE / Vasili Nebenzija

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasili Nebenzija danas je pred Vijećem sigurnosti, gdje se raspravlja u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, ponovio još jednom stav Moskve kako Christiana Schmidta ne smatraju "legitimnim visokim predstavnikom" u BiH.

"Želimo da kažemo da državljanina Njemačke Christiana Schmidta ne smatramo legitimnim visokim predstavnikom. Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo odgovarajuću saglasnost za njegovo imenovanje na ovu funkciju", poručio je Nebenzija.

Dodao je kako već četvrt vijeka postoji praksa postavljanja visokih predstavnika.

"Štaviše, pokušaji da se to zaobiđe izgleda cinično kada tako destruktivna inicijativa za BiH dolazi od država koje sebe smatraju nosiocima jursiprudencije i proceduralnog prava", zaključio je ruski ambasador, a prenosi N1.

Na kraju svoga obraćanja Nebenzija je kazao kako Moskva smatra da mjesto visokog predstavnika ostaje upražnjeno.

"Njegovo (Schmidtovo) prisustvo u prostoriji u ovom svojstvu potkopava autoritet Vijeća sigurnosti UN-a", ocijenio je ambasador Ruske Federacije u Ujedinjeim nacijama.

Na ovom linku možete uskoro pratiti i obraćanje Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije