Pratite uživo obraćanje Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a, protest Rusije

5
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo obraćanje Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a, protest Rusije
Foto: YT / UN / Christian Schmidt u New Yorku

Počela je redovna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija a koja je posvećena situaciji u BiH.

Na početku sjednice ruski predstavnik je uložio protest zbog prisustva Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasili Nebenzija danas je pred Vijećem sigurnosti, gdje se raspravlja u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, ponovio još jednom stav Moskve kako Christiana Schmidta ne smatraju "legitimnim visokim predstavnikom" u BiH.

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

“Želimo da kažemo da državljanina Njemačke Christiana Schmidta ne smatramo legitimnim visokim predstavnikom. Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo odgovarajuću saglasnost za njegovo imenovanje na ovu funkciju”, poručio je Nebenzija.

Očekuje se obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Za vrijeme boravka u New Yorku, predsjedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN-a Antonijem Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Abdullahom Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Neustavne aktivnosti vlasti Republike Srpske centralna su tema izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta, upućenog ove sedmice Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Erol Avdovićnovinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku objavio je video poruku na svom Facebook profilu, upravo iz UN-a, uoči sjednice posvećene Bosni i Hercegovini i redovnom polugodišnjem izvještaju visokog predstavnika.

Avdović na početku navodi kako će obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića biti posebna tačka dnevnog reda i on će se, s obzirom na to da BiH nije nestalna članica Vijeća sigurnosti, ali jeste zainteresirana strana po tematici koja se obrađuje na sjednici - prema posebnom pravilu (Rule 37) obratiti kao gost umjesto stalnog predstavnika BiH u UN-u.

"To Džaferovićevo obraćanje je samo po sebi su-generis (slučaj sam po sebi), zbog načina kako se do toga došlo. Činjenica je da se Džaferović hitrom reakcijom službenog Sarajeva i uz podršku drugog člana Predsjedništva Željka Komšića - brzo riješio na ovaj prekookeanski poduhvat, što je sasvim ispravno. Brzo su obavljena i proceduralna pitanja (hvala USA) i tako se uputio se u New York", analizira Avdović.

"Međutim - proceduralno glasanje, da bi neki prijedlog prošao - zahtijeva samo dvije trećine postojećih glasova 'ZA', bez prava na veto niti jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. To znači da je potrebno minimum devet, iako se pretpostavlja da je već skupljeno (spremno - bez posebnog lobiranja) 13, a možda čak i 14 glasova ako Kina ne podrži Rusiju koja bi jedina bila protiv Schmidta.

Drugim riječima, izvjesno je da skandala neće biti, kao što su velike šanse da se Christian Schmidt prvi put od kako je 1. augusta 2021 preuzeo Ured OHR-a u Sarajevu obrati ambasadorima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku", zaključio je Avdović.

Pratite uživo obraćanje Christiana Schmidta, a kasnije i Šefika Džaferovića:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije