Christian Schmidt upozorio: Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske

6
A. S.
Christian Schmidt upozorio: Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske
Foto: YT / United Nations / Christian Schmidt

Tokom svog govora u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Christan Schmidt je posebno naglasio da vlast Republike Srpske radi na prijenosu nadležnosti sa državne na entitetsku vlast.

Visoki predtavnik je podvukao da je to potkopavanje suvereniteta.

“Konstantno sam pozivao predstavnike RS na razgovore o promjenama ustava, ali nisam dobio odgovore”, podsjetio je Schmidt.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

“Vlasti u RS žele de facto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi potkopavaju suverenitet BiH, a ja kao visoki predstavnik, želim da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države”, naglasio je visoki predstavnik.

Zatim se ponovo obrušio na Republiku Srpsku.

"Primijetio sam da je Republika Srpska u prethodnom periodu nastavila s aktivnostima kojima se potkopavaju provedene reforme. Narodna skupština Republike Srpske je u decembru 2021. donijela zaključke kojima se obavezuje na zaključke", kazao je Schmidt.

On je istakao da se to odnosi i na Oružane snage Bosne i Hercegovine i sistem indirektnog oporezivanja. Podsjetio je da bi to značilo povlačenje iz OSBiH za koje je naveo da predstavlja jednu od najznačajnijh reformi.

"Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske", naglasio je Schmidt.

Pogledajte obraćanje Schmidta:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije