Dr. Slaven Kovačević: Ne postoji balans između „etničkog“ i „građanskog“

8
F.V.
Dr. Slaven Kovačević: Ne postoji balans između „etničkog“ i „građanskog“
Foto: Anadolija / Slaven Kovačević

Dr. Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ukazao je na tri, kako je kazao na tri važne stvari koje su ostale izvjesno nezapažene.

„Prva, ne postoji balans između etničkog i građanskog principa, jer su to dva principa koja se međusobno isključuju. Ova zemlja može biti jedino građanska, po EU vrijednostima ili, u drugom slučaju, srednjovjekovna po feudalnim vrijednostima. Kompromisa ili balansa između toga nema i ne može biti“, naveo je dr. Slaven Kovačević nakon što je, kako kaže, imao priliku biti dijelom uvodnog dijela u emisiji "Plenum" Federalne televizije.

Drugo. Prema njegovim riječima, priča, kako ovu ideju nema ko izglasati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je - jedan od vidova političke manipulacije.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

„Dakle, obaveza države Bosne i Hercegovine je implementacija svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava, a među njima i presude "Zornić" kojom se uspostavlja građansko-demokratski sistem u Bosni i Hercegovini. Sve odluke izvan toga, direktno su kršenje člana II/2 Ustava Bosne i Hercegovine. To znači, kako je neko sa ove ili one strane Ustava Bosne i Hercegovine“, dodao je.

Osvrnuo se na izjave i postupke predstavnika stranke Narod i Pravda.

„I treće. Ako stvarno ekipa iz Naroda i pravde misli ovo što smo večeras čuli u emisiji Federalne televizije, u smislu da u okviru priče oko građanskog modela nema ko to izglasati, onda bi bilo dobro da razmislite o spomenutom članu Ustava Bosne i Hercegovine, ali i o tome da kroz izraz vašeg predsjednika, inače moga dobroga prijatelja, da "nije dobro da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine" sebe svrstavate sa druge, negativne strane europskih i demokratskih vrijednosti, što uključuje i vidan komfor prema HDZ-u i idejama da se kroz izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine preuzme dio suvereniteta Bosne i Hercegovine u korist susjedne Hrvatske. Sjetite se Buškog jezera, nedefinirane granice, uključujući onu na moru, Trgovske gore i i onog dijela oko Kostajnice. Sve će vam biti jasno“, zaključio je dr. Kovačević na društvenim mrežama.

Istup dr. Kovačevića naišao je na različite reakcije. Neki su tvrdili da je ono što predlaže dr. Kovačević „nemoguće ostvariti“ u BiH, te im je, iako slično razmišljaju, „dojadilo sanjati“. Prema takvim pogledima, treba se vratiti ključnim pitanjima – kako pomoći građanima i sačuvati ljude u BiH.

Jedan od komentar ostavio je i prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose.

„Svaka čast, Slavene. Nema kompromisa između općeprihvaćenog građanskog principa i nepostojećeg 'etničkog principa'“, naveo je Hadžidedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije