Dom naroda PSBiH nije podržao inicijativu Bećirovića, ali jeste onu od NSRS-a

3
Radiosarajevo.ba
Dom naroda PSBiH nije podržao inicijativu Bećirovića, ali jeste onu od NSRS-a
Foto: PSBiH / Dom naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 20. sjednici uputio je na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom je usvojio zaključak koji glasi: „Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine RS za razgovor i dijalog između RS i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost RS i Federacije BiH.

Dom je usvojio i zaključak koji glasi: „Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo da donosi odluke iz nadležnosti PSBiH. CIK nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH“.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Dom nije usvojio delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u saradnji sa entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Finansijski plan za 2021. godinu, čiji je podnosilac Upravni odbor Radio-televizije BiH.
Dom nije usvojio Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju sljedećih akata i sporazuma:

• akata Svjetskog poštanskog saveza, usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, održanom 2019. u Ženevi;
• Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Aneksa Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Repubilke Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac (Novi most) – Ljubovija (Novi most);
• Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o graničnim prelazima;

• Sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Evopske investicione banke, u vezi sa konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora Vc u Bosni i Hercegovini (poddionica Počitelј-Zvirovići) WB19-BIH-TRA-01;
• Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o finansiranju i projektu zaklјučenog dana 17. 12. 2019. (prvobitni Sporazum o finansiranju i projektu) između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine (primalac), koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, i RS, koju zastupaju Ministarstvo finansija RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS (agencija za izvođenje projekta) u iznosu od 10.000.000,00 eura – Energetska efikasnost u javnim zgradama, navodi se u saopćenju Doma naroda PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije