Bećirović: Šta je Vijeće ministara učinilo povodom napada RS na ustavni poredak BiH

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Šta je Vijeće ministara učinilo povodom napada RS na ustavni poredak BiH
FOTO: Facebook / Denis Bećirović

Delegat Doma naroda Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je delegatsko pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD), tražeći odgovor šta je konkretno državna vlada učinila s ciljem informiranja država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma (Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska i Ruska Federacija) i Ujedinjenih nacija o opasnom i agresivnom napadu organa bh. entiteta RS na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

"Antidejtonski, antiustavni i destruktivni postupci organa bh. entiteta RS s namjerom rušenja državnih zakona i ustavnog poretka nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine već su prouzrokovali najtežu sigurnosnu krizu u postdejtonskom periodu i ako se hitno ne zaustave mogu dovesti do krajnje opasnih i nesagledivih posljedica po očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu", naveo je Bećirović, te dodao:

"Između ostalog, ovo pitanje postavljam jer je obaveza i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da dosljedno i u cjelini poštuje i provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao i legalno usvojene zakone države Bosne i Hercegovine koje su jednoglasno i u demokratskoj proceduri usvojili poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH".

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Ovo pitanje bi trebalo biti prva tema na sjednici zakazanoj za 23. februar ove godine.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamenta BiH bi na sjednici zakazanoj za 23. februar trebalo da, uz ostalo, razmatra i Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred sudom BiH, a kojim bi se trebali ubrzati sudski postupci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije