Bećirović: Evropsko vijeće ne može ignorirati zahtjev EP da se uvedu sankcije Dodiku

7
F. V.
Bećirović: Evropsko vijeće ne može ignorirati zahtjev EP da se uvedu sankcije Dodiku
Foto: Nova24TV / Zijad Bečirović

Nakon što je Europski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane kaže da Evropsko vijeće ne može ignorirati odluke "najzdravije", najdemokratskije institucije unutar EU, organa koji se jedini neposredno bira na izborima.

"A, pogotovo što su donesene uvjerljivom većinom. Radi se o organiziranom kriminalu i korupciji, koji se povezuje i s trošenjem sredstava EU. To je posebno važno zbog toga što unutar EU postoji Ured za borbu protiv korupcije (OLAF), koji može voditi postupke i utvrditi kršenje i zloupotrebe i sankcionirati odgovorne", navodi Bećirović.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina OLAF može voditi i postupke protiv odgovornih zvaničnika EU, koji "učestvuju neposredno ili posredno u pregovorima u vezi ustavnih promjena i donošenja novog izbornog zakona".

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH?

Tamo su, veli Bećirović, utvrđeni visoki korupcijski rizici i zloupotrebe članstva u EU od strane Republike Hrvatske i njenih kadrova unutar EU.

"Ne iznenađuje činjenica, da zastupnici u Evropskom parlamentu, koji dolaze iz HDZ Hrvatske nisu glasali za donošenje sankcija. Sličan slučaj je i sa zastupnicima Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i stranke Fidesz Viktora Orbana.

Nedavno je Milorad Dodik razotkrio da mu leđa u EU štite Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Zavjera protiv Bosne i Hercegovine je uglavnom razotkrivena i zna se ko u njoj sudjeluje", ističe Bećirović.

On je ponovio da se trenutno odvija obavještajna akcija protiv države Bosne i Hercegovine.

"Zamislite pregovore o ustavnim promjenama i izbornom zakonu u ambijentu kada protiv Bosne i Hercegovine se odvija obavještajna akcija 'Kula', a i sami pregovori su dio te operacije. Paradoks je da pojedini američki senatori na nedavnom saslušanju u Senatu bolje poznaju i predstavljaju široj javnosti situaciju u BiH nego pojedinci iz State Departmenta ili čak specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, koji govori o korupciji dok se Bosna i Hercegovina nalazi pred neposrednom ratnim opasnošću.

Zbog toga je najvažnije u ovom trenutku detektirati preostale aktere zavjere usmjerene prema BiH i zaustaviti negativne procese kao što su pregovori o ustavu i izbornom zakonu u trenutku kada se već za dva mjeseca trebaju raspisati Opšti izbori", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije