Zijad Bećirović o izjavama ambasadora Harčenko: BiH nije ruska gubernija

6
Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović o izjavama ambasadora Harčenko: BiH nije ruska gubernija
IFIMES / dr. Zijad Bećirović

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)
Ljubljana doc. dr. Zijad Bećirović u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je nediplomatske poruke ruskog ambasadora u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenka u kontekstu odnosa u Bosni i Hercegovini.

Samostalna i nezavisna

Harčenko, koji je kao ambasador boravio u Bosni i Hercegovini od 2009. do 2014. godine, u intervjuu za srbijansku državnu novinsku agenciju Tanjug kazao da "realnost pokazuje da je neusporedivo više otvorenih problema i manjka učinkovitosti u Federaciji BiH" i da "Zapad više pozornosti treba posvetiti situaciji u tom entitetu i odgovoriti na zahtjeve hrvatskog naroda" koji je, kako kaže, "nezadovoljan položajem u BiH".

"Neuobičajeno je, da se predstavnik jedne države miješa u unutrašnjopolitička
dešavanja, a još je manje uobičajeno da se diplomatski predstavnik neke strane države u drugoj državi miješa u dešavanja u Bosni i Hercegovini kao što to radi ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Bosna i Hercegovina nije ruska gubernija nego nezavisna i samostalna država sa (ne)odgovarajućim unutrašnjopolitičkim i teritorijalnim uređenjem", kazao je Bećirović.

Put u NATO

Događaji prilikom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova BiH potvrđuju, da su bilateralni odnosi između Rusije i Bosne i Hercegovine u dubokoj krizi i bez naznaka da se mogu unaprijediti.

"Rusija jeste sudjelovala u potpisu Daytonskog mirovnog sporazuma, a tim
sporazumom je zacrtan put BiH u članstvo EU i NATO. Pošto se Rusija često
poziva na poštivanje međunarodnog prava, naravno na ruski način – selektivno, neka poštuje nezavisnost i teritorijalni integritet BiH, a ne da se na jednoj protivi nezavisnosti Kosova, a na drugoj strani nelegalno je sebi pripojila dio druge države – Krim. Upravo takvo ponašanje kao i ponašanje pojedinih aktera na političkoj sceni u BiH utvrđuju poziciju i potrebu za visokim predstavnikom u BiH (OHR)", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije