Divna priča iz BiH: Anes Kujović iz Sarajeva prvi je volonter UN-a sa Downovim sindromom u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Divna priča iz BiH: Anes Kujović iz Sarajeva prvi je volonter UN-a sa Downovim sindromom u svijetu
FOTO: UN / Anes Kujović

Sarajlija Anes Kujović prva je osoba s Downovim sindromom u svijetu koja je postala volonter Ujedinjenih nacija u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) i tako stekla priliku za stjecanje radnog iskustva.

U prostorijama Općine Centar Sarajevo, gdje stotine zaposlenika obavljaju svoje svakodnevne obaveze, krije se njegova inspirativna životna priča.

Životni put 21-godišnjeg Anesa nije bio isti kao i njegovih vršnjaka. Od ranog djetinjstva hodao je svijetom koji često nije razumio njegove jedinstvene sposobnosti. Rođen je sa Dawnovim sindromom, što je u velikoj meri utjecalo na njegovo odrastanje i životne okolnosti, od školovanja, adolescencije, do prihvatanja u društvu. Ali svaka prepreka za njega je bila novi korak ka uspjehu.

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Odlučnim duhom i uz veliku podršku porodice i prijatelja uspio se izboriti za svoje mjesto u zajednici. Anes danas radi u Odjelu za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar Sarajevo, gdje obavlja administrativne poslove kao UN volonter - prvi u svijetu sa Downovim sindromom.

Svaki novi radni dan za Anesa je nova pobjeda i podsjetnik da je uspio razbiti barijere, sumnje i zablude ljudi.

Anes Kujović
FOTO: UN: Anes Kujović

"Radim u Opštini kao UN volonter", ponosno kaže Kujović i nastavlja da opisuje svoj dan: "Radim od 9 do 13 sati, a nekad ostanem duže. Nekad idem sam na posao, a ponekad me otac vozi, uglavnom kad pada kiša ili nevrijeme, imam svoju karticu koju skeniram na ulazu, potpisujem se i penjem se liftom do trećeg sprata, jer su nam kancelarije na tom spratu".

Anesov zarazni smijeh i vedar duh svakodnevno raduju u prostorijama Opštine, gde je okružen timom koji veruje u njegove sposobnosti.

"Imam odlične radne kolege. Radimo, ali znamo i da se našalimo i nasmejemo ponekad. Moji zadaci su da unosim podatke u tabele, dostavljam dokumente odjeljenjima na potpise, prisustvujem sastancima sa gradonačelnikom, zajedno dočekujemo goste i ponekad prisustvujem i sjednicama Općinskog vijeća", objašnjava Kujović.

Anes Kujović
FOTO: UN: Anes Kujović

Sa zadovoljstvom dodaje da je puno naučio radeći u Općini Centar Sarajevo, ali kao i ostali zaposlenici suočeni su sa zadacima koje sporije obavlja: "Malo mi je teže pisati izvještaje, ali nadam se da ću to uskoro dobro naučiti."

Iako se tokom odrastanja i školovanja suočavao sa brojnim poteškoćama, Anes nije dozvolio da ga bilo šta pokoleba. Uz veliku podršku porodice i prijatelja, trudio se da u svemu ostane pozitivan, o čemu svjedoči i njegova majka Sevdija.

"Nije bilo lako, ali Anes je bio inicijator naše zajedničke borbe. Pratili smo njegove potrebe i trudili se kao porodica da ih zadovoljimo. Društvo je bilo puno predrasuda i nepovjerenja prema mogućnostima djece sa smetnjama u razvoju", rekao je Kujović.

Obdaništa i redovne škole nisu bile otvorene za djecu sa Dawnovim sindromom dok je Anes odrastao, ali je njegova želja za uspjehom bila jača. Uspio je završiti redovnu osnovnu školu, a potom postao prvi srednjoškolac u Sarajevu sa Downovim sindromom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije