SDA komentirala izjavu Varhelyja: Europski komesar laže i širi velikosrpsku propagandu

18
Fena
SDA komentirala izjavu Varhelyja: Europski komesar laže i širi velikosrpsku propagandu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Izjava evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyja kojom se protivi usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da se njome pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu, ne samo da je u suprotnosti sa vrijednostima na kojima počiva Evropska unija već je zasnovana na potpunim neistinama - ocjena je Stranke demokratske akcije (SDA).

Ta stranka u saopćenju za javnost podvlači da rezolucija o Srebrenici ne stigmatizira niti u bilo kojem kontekstu nameće kolektivnu odgovornost srpskom narodu. U njoj se čak i ne spominje etnička, institucionalna ili bilo koja druga pripadnost onih koji su počinili genocid već je isključivo posvećena čuvanju sjećanja na žrtve i osudi negiranja sudski utvrđenih činjenica.

"Ovakvim tvrdnjama Varhelyi se svrstava među one koji negiraju genocid i koji potpuno pogrešnim interpretiranjem sadržaja i suštine rezolucije zapravo nameću kolektivnu odgovornost srpskom narodu. Umjesto širenja velikosrpske propagande, Varhelyi bi se kao evropski komesar trebao posvetiti suzbijanju prakse negiranja genocida koja je pogubna po proces stvarnog pomirenja i trajne stabilizacije regiona, a samim time i po evropsku perspektivu država zapadnog Balkana", navodi SDA.

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

Kako poručuju, Varhelyjev stav u suprotnosti je i sa tri rezolucije Evropskog parlamenta, u kojima se ističe činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, precizno navodeći odgovorne za taj zločin. Stoga Evropska komisija ima posebnu obavezu da se javno ogradi i osudi Varhelyjevo protivljenje usvajanju Rezolucije.

"Zabrinjavajući je izostanak konkretne reakcije predstavnika vlasti na državnom nivou, a naročito ministra vanjskih poslova BiH koji poziciju koju obnaša, umjesto intenzivnog lobiranja za usvajanje rezolucije i za sprečavanje širenja netačnih interpretacija njenog sadržaja, zloupotrebljava i skoro u potpunosti koristi za odbranu od problema koje ima sa međunarodnim i domaćim policijskim agencijama", navodi SDA u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije