NASA traži volontere za 'život' na Marsu

0
Radiosarajevo.ba
NASA traži volontere za 'život' na Marsu
Foto: NASA / Ilustracija

NASA traži aplikante koji bi željeli učestvovati u njihovoj sljedećoj simuliranoj jednogodišnjoj misiji na površini Marsa kako bi pomogli u informiranju planova agencije za ljudsko istraživanje Crvene planete.

Druga od tri planirane misije na terenu nazvana CHAPEA (Analog istraživanja zdravlja i performansi posade) zakazana je da počne u proljeće 2025. godine.

Svaka CHAPEA misija uključuje četveročlanu dobrovoljnu posadu koja živi i radi unutar 3D-printanog habitata površine od 1.700 kvadratnih metara smještenog u NASA-inom Johnsonovom svemirskom centru u Houstonu.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Habitat, nazvan Mars Dune Alpha, simulira izazove misije na Marsu, uključujući ograničene resurse, kvarove opreme, kašnjenja u komunikaciji i druge okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje habitata, vježbanje i uzgoj biljaka.

NASA traži zdrave, motivirane američke građane ili stalne stanovnike koji su nepušači, starosti od 30 do 55 godina i vješti u engleskom jeziku za učinkovitu komunikaciju između članova posade i kontrole misije. Aplikanti bi trebali imati snažnu želju za jedinstvenim, ispunjavajućim avanturama i interes za doprinos radu NASA-e na pripremi za prvo ljudsko putovanje na Mars.

Would you like to live on Mars? You can help us move humanity toward that goal by participating in a simulated,...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Friday, February 16, 2024

Rok za prijave je 2. april.

Selekcija posade će pratiti dodatne standardne kriterije NASA-e za aplikante za kandidate astronauta. Potrebno je imati magistarsku diplomu iz STEM područja kao što su inžinjering, matematika ili biološke, fizičke ili računarske nauke s akreditovane institucije, uz najmanje dvije godine profesionalnog iskustva u STEM području ili minimalno hiljadu sati pilotaže aviona. Kandidati koji su završili dvije godine rada na doktorskom programu iz nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike, završili medicinski fakultet ili program testnih pilota također će biti uzeti u obzir. Aplikanti koji imaju četiri godine profesionalnog iskustva, a završili su vojni obučni program ili imaju diplomu prvostepenog studija iz STEM područja takođe mogu biti razmatrani.

Naknada za učešće u misiji je dostupna. Više informacija će biti pruženo tokom procesa selekcije kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije