NASA objavila novo nevjerovatno otkriće: Pogledajte šta su pronašli na Marsu

0
Radiosarajevo.ba
NASA objavila novo nevjerovatno otkriće: Pogledajte šta su pronašli na Marsu
Foto: Pexels / Ilustracija / Mars

Mars nekada nije bio samo suha pustinja, Crvena planeta bila je dom izobilja vode i velikih poplava. Rover Perseverance pružio je jasne dokaze o ovim drevnim događajima fotografirajući velike kamene blokove koji pokrivaju dio kratera Jezero, nekadašnje riječne delte koja se sada osušila.

Prema vjerovanju naučnika, prije nekoliko milijardi godina, snažne poplave donijele su ove zaobljene kamenčiće u krater Jezero, a rover Perseverance sada istražuje ove zanimljive tragove. Ovaj događaj pripada jednom od tri ključna perioda u evoluciji jezerskog i riječnog sustava koji su oblikovali krater Jezero.

Prije 3,5 milijardi godina, obilna voda tekla je kroz ravnice Marsa, poznate kao Isidis Planitia, prije nego što je prodrla kroz zidove kratera. Tokom tih poplava, voda je često nosila kamenčiće koji su sada uočljivi na fotografijama.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Rover Curiosity, koji također istražuje Mars, primijetio je tragove vodnih događaja na udaljenosti od 3.700 kilometara od kratera Jezero. Veliki tokovi krhotina na planini Mount Sharp prenosili su blato i kamenčiće veličine automobila, stvarajući danas vidljiv greben.

U glavnoj misiji rovera Perseverance je potraga za znakovima prošlog života na Marsu, iako takvi dokazi još uvijek nisu pronađeni. Ipak, krater Jezero predstavlja idealno mjesto za istraživanje jer je nekada bio dom potocima, rijekama i prostranim jezerom širokim 35 kilometara. Postoji mogućnost da je život cvjetao u ovom vlažnom okruženju, slično kao na Zemlji.

NASA-ina kamera snimila 'Vraga' na površini Marsa: Pogledajte o čemu se radi

NASA-ina kamera snimila 'Vraga' na površini Marsa: Pogledajte o čemu se radi

Perseverance aktivno skuplja netaknute uzorke s površine Marsa, jer NASA želi temeljno proučiti stijene i tlo, kao i sve što one sadrže.

"Naredne misije NASA-e u saradnji s Europskom svemirskom agencijom poslat će svemirske letjelice na Mars kako bi prikupile zapečaćene uzorke s površine i prenijele ih na Zemlju radi detaljne analize", saopštila je NASA, javlja Klik.

Podsjetimo, krater Jezero dobio je ime po maloj opštini u Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući ovoj misiji prvi put u historiji će odabrani uzorci sa Marsa biti doneseni na Zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije