NASA-ina kamera snimila 'Vraga' na površini Marsa: Pogledajte o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
NASA-ina kamera snimila 'Vraga' na površini Marsa: Pogledajte o čemu se radi
Foto: NASA / Vrtlog na površini Marsa

Dana 30. augusta 2023., 899. marsovskog dana (sol 899) svoje misije, NASA-in rover Perseverance uočio je takozvanog "vraga prašine" (dust devil op.a) dok je istraživao krater Jezero.

Slike snimljene jednom od roverovih navigacijskih kamera korištene su za izradu videa, koji se sastoji od 21 slike snimljene u razmaku od četiri sekunde i ubrzane 20 puta.

Slično malim, kratkotrajnim vrtlozima na Zemlji, ovi okomiti stubovi vjetra nastaju kada se džepovi vrućeg zraka u blizini površine brzo podignu kroz hladniji zrak iznad nje. Proučavajući ih, naučnici se nadaju saznati više o Marsovoj atmosferi i poboljšati svoje vremenske modele.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Vrag prašine uočen je na zapadnom rubu kratera Jezero na lokaciji koja se zove "Thorofare Ridge". Koristeći podatke sa slika, naučnici misije utvrdili su da je ovaj vrag prašine bio oko 4 kilometra od rovera i da je imao oko 60 metara u promjeru.

Dok su slike uhvatile samo dno vrtloga od 118 metara, naučnici su također mogli procijeniti njegovu punu visinu. Također su izračunali da se kreće od istoka prema zapadu brzinom od oko 19 kilometara na sat.

Brutalan scenarij: Šta bi se dogodilo da svijet ostane bez interneta?

Brutalan scenarij: Šta bi se dogodilo da svijet ostane bez interneta?

"Ne vidimo vrh vraga prašine, ali sjena koju baca je dobar pokazatelj njegove visine. Većina su okomiti stubovi. Da je ovaj vrag prašine tako konfigurisan, njegova bi sjena pokazala da je visok oko 2 kilometra", rekao je Mark Lemmon, planetarni naučnik na Institutu za svemirske nauke (SSI) i član naučnog tima Perseverance, u nedavnom NASA-inom saopštenju.

Vragovi prašine uobičajena su pojava na Marsu i obično narastu puno više od onih na Zemlji, zbog uslova niskog pritiska. Na Marsu ima i većih oluja s prašinom koje ponekad mogu obuhvatiti cijelu planetu, ti su vrtlozi jedan od mehanizama odgovornih za kretanje i preraspodjelu prašine oko Marsa.

Iako su najizraženiji tokom proljeća i ljeta, naučnici ne mogu predvidjeti kada će se pojaviti na određenoj lokaciji. Iz tog razloga, rover Perseverance rutinski prati atmosferu u svim smjerovima tražeći njihove naznake. Karakterizacija Marsove atmosfere jedan je od mnogih ciljeva misije Perseverance i njenog kolege, rovera Curiosity.

Kada se uoči vrag prašine, roveri će snimiti više slika koje će naučnici misije analizirati kako bi saznali više o atmosferskoj dinamici na Marsu. Slike se uvijek snimaju crno-bijele kako bi se smanjila količina podataka koji se šalju nazad na Zemlju, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije