Nevjerovatni snimci površine Marsa: Pogledajte kako izgleda let preko Noćnog labirinta

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatni snimci površine Marsa: Pogledajte kako izgleda let preko Noćnog labirinta
Foto: Youtube / Snimke Marsa

Ljudi su oduvijek nekako sanjarili o letenju iznad površine Marsa, a sada nam nauka i tehnologija daju priliku da se približimo tom snu. Pogledajmo jedno od najfascinantnijih područja na Marsu, Noctis Labyrinthus, labirint noći, kako ga latinski naziva.

Noctis Labyrinthus nalazi se između dvije impresivne geološke formacije, Valles Marinerisa i gigantskih vulkana Tharsis Bulge. Ova područja nisu se oblikovala preko noći, već su rezultat milionskih godina tektonskih promjena na Crvenom planetu.

Noctis Labyrinthus leži u srcu regije zvane Tharsis Rise. Ovo je zona prijeloma koja je nastala zbog vulkanske aktivnosti u regiji Tharsis. Vulkanizam je uzrokovao stvaranje izbočina, što je rezultiralo podizanjem velikih dijelova okolnog terena u luku.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

Ovaj proces stvorio je tektonski stres na okolnim područjima, što je dovelo do stanjivanja kore i formiranja struktura poznatih kao "grabeni" - rovova u koje se taložio materijal kako se kora stanjivala i širila.

Ovi grabeni nisu mali - neki od njih su duboki čak pet hiljada metara. To svjedoči o ogromnim tektonskim silama koje su oblikovale površinu Marsa u dalekoj prošlosti, prenosi Science Alert.

Naučnici zbunjeni: NASA objavila fotografije površine Crvene planete

Naučnici zbunjeni: NASA objavila fotografije površine Crvene planete

Prolazak iznad Noctis Labyrinthusa zapravo je putovanje kroz vrijeme. Najviši platoi na ovim slikama prikazuju izvorni nivo površine, prije nego što su tektonski procesi i erozija oblikovali ovo područje.

Uprkos tome što se mogu činiti malenima na prvi pogled, presječeni kanjoni i doline široki su do 30 kilometara i duboki šest kilometara. Tokom milenija, ovdje su se događala gigantska klizišta, prekrivajući starije površinske formacije. Tu su i dina, koja su se formirala pod utjecajem vjetrova koji su nosili pijesak po površini.

Ovo područje nudi uvid u milione godina geološke historije Marsa i pruža nam priliku da bolje razumijemo kako su se formirale mnoge strukture na ovoj planeti.

Ovaj video prikazani je zahvaljujući svemirskom brodu Mars Express, koji je tokom godina mapirao Mars i prikupio hiljade slika s njegove površine. Svaka sekunda ovog videa sastoji se od 50 pojedinačnih okvira, koji su sastavljeni iz osam orbita Mars Expressa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije