Misterija u svemiru: Naučnici otkrili galaksije jednake našoj na mjestima gdje ih ne bi trebalo biti

0
Radiosarajevo.ba
Misterija u svemiru: Naučnici otkrili galaksije jednake našoj na mjestima gdje ih ne bi trebalo biti
Foto: NASA / Ilustracija / Galaksija

James Webb svemirski teleskop (JWST) je otkrio više od hiljadu galaksija koje misteriozno podsjećaju na našu Mliječnu stazu, a koje su se skrivale u ranom svemiru.

Oblikovane kao izobličene vinil ploče i s nježnim spiralnim rukavima, dvojnici Mliječne staze su otkriveni od strane JWST više od 10 milijardi godina unazad u historiji svemira - u razdoblju kada se smatralo da su nasilna galaktička spajanja učinila nemogućim obilje takvih krhkih galaksija.

Ipak, disk galaksije su 10 puta češće u ranom svemiru nego što su astronomi prethodno mislili, otkrivaju nova istraživanja. Ovo čudno otkriće pridružuje se drugima napravljenima od strane JWST koji ukazuju na dublju misteriju oko toga kako su se velike galaksije, a s njima i potencijal za život, prvi put pojavile u našem svemiru. Istraživači su objavili svoja otkrića 22. septembra u časopisu The Astrophysical Journal.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

"Više od 30 godina se smatralo da su ove disk galaksije rijetke u ranoj fazi svemira zbog uobičajenih nasilnih sudara kroz koje galaksije prolaze", rekao je vodeći autor istraživanja Leonardo Ferreira, astronom s Univerziteta u Victoriji u Kanadi, u izjavi. "Činjenica da JWST otkriva toliko njih je još jedan znak snage ovog instrumenta i toga da se strukture galaksija formiraju ranije u svemiru, puno ranije nego što je itko očekivao."

Većina teorija o formiranju galaksija počinje 1 do 2 milijarde godina nakon nastanka svemira, u vrijeme kada se smatralo da su najraniji skupovi zvijezda postali patuljaste galaksije. Te patuljaste galaksije su potom počele proždirati jedna druge, pokrećući kaotična nasilna spajanja galaksija koja su, nakon 10 milijardi godina, rezultirala velikim galaksijama poput naše vlastite.

Mliječna staza je disk galaksija. Sa svojim spiralnim rukavima i spljoštenim oblikom šešira, ona je jedan od najčešćih tipova galaksija u današnjem svemiru. Međutim, tijekom ranijih godina svemira - kada je svemir bio gušći i bilo je mnogo patuljastih galaksija - astronomi su dugo pretpostavljali da će galaksije poput naše brzo biti izobličene.

No, korištenjem JWST-a za pogled u prošlost od 9 do 13 milijardi godina, astronomi su otkrili da je od 3.956 galaksija koje su primijetili, 1.672 bile disk galaksije poput naše. Mnoge od ovih galaksija postojele su dok je svemir imao samo nekoliko milijardi godina.

"Koristeći Hubbleov svemirski teleskop, mislili smo da su disk galaksije gotovo nepostojeće sve do 6 milijardi godina starosti svemira", rekao je suautor studije Christopher Conselice, profesor izvanagalaktičke astronomije na Univerzitetu u Manchesteru, u izjavi. "Nova JWST istraživanja pomjeraju vrijeme kada su se galaksije poput Mliječne staze počele formirati gotovo na početak svemira."

"To implicira da većina zvijezda postoji i formira se unutar ovih galaksija, što mijenja naše potpuno razumijevanje kako se formira galaksija. Na temelju naših rezultata, astronomi moraju ponovno razmisliti o razumijevanju formiranja prvih galaksija i kako se razvijala evolucija galaksija tijekom posljednjih 10 milijardi godina."

Naše vlastito postojanje u disk galaksiji znači da astronomi obično pretpostavljaju da ona mora imati dobre uvjete za nastanak života. Ako je to slučaj, moguće je da se život mogao početi razvijati ranije u svemiru nego što se prvobitno mislilo, piše portal Live Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije