Svemirsku stanicu zaposjela skrivena invazija. Naučnici ne znaju šta će

2
Radiosarajevo.ba
Svemirsku stanicu zaposjela skrivena invazija. Naučnici ne znaju šta će
Foto: Pixabay / Svemir / Ilustracija

Začepljenja u sistemima za dotok vode na Međunarodnoj svemirskoj postavi toliko su začepljeni da se dijelovi vodovoda na stanici moraju slati nazad na Zemlju zbog čišćenja i obnove.

Razlog ovog problema leži u biofilmu, konzorciju mikroorganizama koji se lijepe jedni na druge, kao i na razne površine uključujući - unutrašnjost cijevi za vodu. Ove skupine mikroba i gljivica mogu začepiti vodene filtre i što je još gore - uzrokovati mučninu i bolest.

Zbog čega su ovi organizmi tako velik problem? Zato što mogu oštetiti opremu, uključujući svemirska odijela, jedinice za reciklažu, radijatore i sisteme za pročišćenje vode. Popravak i zamjena ovih sistema jako je skupa - NASA je do 2023. investirala 1,3 milijarde dolara kao budžet za ponovnu opskrbu ISS-a. Sprečavanje širenja mikroba u svemirskim misijama kritičan je dio dugotrajnih putovanja na mjesta poput Mjeseca ili Marsa gdje nije lako otići nazad na Zemlju na servis.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Istražitelji sa Sveučilišta u Koloradu, Massachusettskog instituta za tehnologiju i Istražnog NASA centra Ames proučavali su uzorke donesene sa svemirske stanice te u suradnji s kompanijom LiquiGlide proizveli površine koje su otporne na bakterije. Trik je, piše Engadget, u tankom sloju nukleinske kiseline koji spriječava daljnji rast bakterija.

Naučnici su zaključili da kiseline sa sobom nose blagi negativan električni naboj koji spriječava adheziju mikroba na površinu. Valja naglasiti da su bakterije testirane hemijskoj i fizičkoj barijeri. Površine na sebi imaju redove silikonskih šiljaka prekrivenih sa silikonskim uljem koji u tandemu sprečavaju prijanjanje bakterija i gljivica.

Stiglo upozorenje iz NASA-e: U sedam dana pet asteroida protutnjat će blizu Zemlje

Stiglo upozorenje iz NASA-e: U sedam dana pet asteroida protutnjat će blizu Zemlje

Primjenom ove metode prekrivanja površina nukleinske kiseline pokazalo je pad formacije biofilma za 74 posto. Začudo, uzorci sa svemirske stanice pokazali su drastičniju redukciju od 86 posto. Doduše, tim je preporučio da, prema dosadašnjim testovima na Zemlji, konačno rješenje i dalje zahtijeva dugotrajno testiranje u svemiru, piše Tportal.hr.

"Nemamo nikakve ideje koliko će dugo ove mjere uopće funkcionisati", kažu predstavnici tima.

"Definitivno predlažemo testiranje s duljim vremenom inkubacije te, ako je to ikako moguće, dugotrajnijom analizom koja ne obuhvaća samo krajeve cijevi", ističu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije