Naučnici došli do nevjerovatnog otkrića: Dan se polako produžava, evo i zašto

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici došli do nevjerovatnog otkrića: Dan se polako produžava, evo i zašto
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Naučnici su otkrili da kako se Mjesec udaljava od Zemlje, dužina dana se polako povećava.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Wisconsin-Madisonu zaključila je da se tokom miliona godina gravitaciono privlačenje između Zemlje i njenog jedinog prirodnog satelita oslabilo.

Ovaj prekid veze očigledno je rezultirao usporavanjem rotacije naše planete i tako omogućio Mjesecu da se povlači sporijim tempom.

Sebija Izetbegović ostaje raditi na KCUS-u: Oglasio se Alen Pilav

Sebija Izetbegović ostaje raditi na KCUS-u: Oglasio se Alen Pilav

Nakon proučavanja Mjeseca u odnosu na Zemlju, naučnici su zaključili da se ta nebeska tijela udaljavaju brzinom od 3.82 centimetra godišnje.

Navodno, ova vrlo mala promjena znači da će za 200 miliona godina dan na Zemlji porasti sa 24 sata na 25 sati.

Veliki uspjeh misije: Evo šta je snimila indijska letjelica na Mjesecu

Veliki uspjeh misije: Evo šta je snimila indijska letjelica na Mjesecu

Govoreći o ovim saznanjima, koautor istraživanja, profesor Stephen Meyers sa Univerziteta u Wisconsin-Madisonu, rekao je: "Kako Mjesec odlazi, Zemlja je poput klizača na ledu koji usporava dok ispružaju svoje ruke."

Osim što su hipotetisali koliko će trajati dan u dalekoj budućnosti, naučnici su također došli do zaključka o tome koliko je trajao dan na Zemlji prije 1.4 milijarde godina.

Vjeruju da je u jednom trenutku dan na planeti trajao samo 18 sati.

Prema izvještaju objavljenom od strane pomenutog univerziteta, to je zato što je Mjesec nekada bio mnogo bliži planeti i imao veći uticaj na način kako se Zemlja okretala oko svoje ose.

Da bi otkrili ove informacije, istraživači su koristili astrohronologiju - metod koji povezuje astronomsku teoriju s geološkim posmatranjima.

"Jedna od naših ambicija bila je koristiti astrohronologiju kako bismo vremenski odredili najudaljeniju prošlost, kako bismo razvili vrlo drevne geološke vremenske skale", izjavio je profesor Myers.

"Želimo proučavati stijene koje su stare milijardama godina na način koji je usporediv s načinom na koji proučavamo moderne geološke procese."

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Proučavanjem sedimenata uzetih iz stijena starih 90 miliona godina, Myers i drugi su stekli uvid u to kako su, prema njihovim saznanjima, izgledali naš solarni sistem u prošlosti.

"Nakon otprilike 1.5 milijardi godina unazad, Mjesec bi bio dovoljno blizu da bi njegova gravitaciona interakcija s Zemljom razderala Mjesec", objasnio je Meyers.

Koautor istraživanja, profesor Alberto Malinvero, izrazio je želju da dublje istraži ovo istraživanje.

"U budućnosti želimo proširiti rad na različite intervale geološkog vremena", rekao je, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije