Koje cvijeće saditi u septembru? Najbolje biljke za sjetvu i uzgoj ovog mjeseca...

0
Radiosarajevo.ba
Koje cvijeće saditi u septembru? Najbolje biljke za sjetvu i uzgoj ovog mjeseca...
Foto: Pexels / Narcis

Ako tražite najbolje cvijeće za sadnju u septembru, niste sami. Mnogi vrtlari već sada razmišljaju o dodavanju boje u svoj jesenski vrt ili o pripremi vanjskog prostora za proljetno cvjetanje - a sada je savršeno vrijeme da te vrtne ideje ožive.

Da, ovaj je mjesec idealno vrijeme da dodate sadnju na svoj popis poslova u vrtu za septmebar. Vjerujte nam nećete požaliti. Iako, mnoge biljke ulaze u stanje mirovanja tokom jesenskih mjeseci, postoje neke koje nastavljaju cvjetati tokom tog razdoblja. Štaviše, septembar je odlično vrijeme za sadnju proljetnih lukovica.

No, kako bismo vam olakšali stvari, sastavili smo popis najboljih biljaka za sijanje i uzgoj u septembru. Vrijeme je da zagrijete svoje zelene prste i počnete saditi.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Septembar je odlično vrijeme za sadnju cvijeća koje uspijeva na nižim temperaturama, a ovo je doba godine savršen most između ljeta i jeseni. I bez daljnjeg, evo nekih naših favorita.

Maćuhice

Ako ne želite čekati proljeće da biste vidjeli raznobojne cvjetove u svom vrtu, maćuhice su odlična opcija. Ako odaberete zimske sorte i posadite ih u septembru, imat ćete cvjetanje u vrtu tokom cijele zime, a zatim ponovno u proljeće.

Anemona: Cvijet očaravajućih boja idealan za vaš balkon

Anemona: Cvijet očaravajućih boja idealan za vaš balkon

Ne brinite ako ne stignete posaditi svoje maćuhice u septembru. Ove izdržljive trajnice još uvijek možete saditi u oktobru, ali kasnije od toga, ulazite u opasno područje.

Lupine

Jednostavno se ne možemo zasititi lupina, uglavnom zbog činjenice da su savršene za vrtlare početnike. Ne samo da su lijepe, već ih je prilično lako uzgajati kod kuće.

Zapravo, lupine se mogu uzgajati iz sjemena bilo gdje između februara i septembra. Nakon što ste zasadili lupine, možete ih razmnožavati kod kuće.

Tritoma

Ovo šareno i uzbudljivo cvijeće ostavlja dojam u svakom vrtu, a čak nastavlja cvjetati i tokom jesenskih mjeseci. I dok je uobičajena praksa sijati ovo sjeme u proljeće, može se sijati i u septembru.

Ovaj cvijet simpatičnog imena miriše poput parfema, imate li ga u svom vrtu?

Ovaj cvijet simpatičnog imena miriše poput parfema, imate li ga u svom vrtu?

Ako ih posijete u septembru, možete im dati još veću šansu da se etabliraju prije sljedećeg ljeta. Ali najbolje ih je držati u zaklonu.

Ukrasni luk

Septembar je savršeno vrijeme za pripremu vašeg proljetnog vrta, a koji bi proljetni vrt bio potpun bez ukrasnog luka? Ove su lukovice lako dostupne u vrtnom centru i najbolje cvjetaju kada se posade u jesen.

Ako ne stignete posaditi lukovice ukrasnog luka u septembru, imate vremena do oktobra da obavite posao.

Šafran

Nudeći prekrasan oblik i prekrasne mogućnosti boja, šafrani su dobrodošao dodatak svakom zimskom vrtu. I to uglavnom zato što uspijevaju u hladnijim uslovima i često mogu cvjetati tokom cijele zime.

Šafran
Foto: Pixabay: Šafran

Lukovice šafrana najbolje je saditi između septembra i novembra, no važno je napomenuti da će njihov prvi cvijet biti tek u proljeće. Nakon toga bi ipak trebale cvjetati dva puta godišnje - u proljeće i zimu.

Neven

Neven je prekrasan cvijet koji će vašem vrtu dati žute/narandžaste nijanse. Često se koriste za popunjavanje praznina na rubovima vrta, a sjeme se obično sije u septembru. 

Čineći to, možete gotovo jamčiti da će vaš vrt biti pun rascvjetanog cvijeća do maja sljedeće godine. Osim toga, izuzetno su otporni, što znači da ne morate brinuti o njima tokom zimskih mjeseci.

Narcisi

Kad pomislite na narcise, odmah pomislite na proljeće. Ovo cvijeće označava kraj zime i dobrodošao je dodatak svakom vrtu. Ali kako bi proljetno cvjetanje bilo zajamčeno, najbolje je saditi lukovice narcisa u septembru. 

Narcisi se mogu saditi tokom septembra, a sve dok ih sadite na punom suncu ili u djelimičnoj sjeni i u dobro drenirano tlo, ne biste trebali imati problema s nicanjem ovih svijetlih cvjetova sljedeće godine.

Zumbuli
FOTO: Pixabay: Zumbuli

Zumbul

Sa svojim jakim mirisom, svijetlim bojama i sposobnošću da uspijevaju na vrtnim rubovima i posudama, zumbul je popularno proljetno cvijeće. Međutim, kao i kod mnogih drugih proljetnih lukovica, potrebno im je vrijeme da se ukorijene prije nego što počnu cvjetati. I zato ih treba saditi u septebru.

Kako biste uspješno posadili lukovice zumbula, posadite ih oko 10 cm u zemlju i oko 8 cm dalje od ostalih lukovica kako biste spriječili prenatrpanost. Zatim ih dobro zalijevajte, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije