Anemona: Cvijet očaravajućih boja idealan za vaš balkon

0
Radiosarajevo.ba
Anemona: Cvijet očaravajućih boja idealan za vaš balkon
Foto: Pexels / Anemona

Anemona ili šumarica cvijet je koji sve češće viđamo na našim balkonima i u vrtovima, a vrlo je jednostavna za uzgoj.

Riječ je o višegodišnjoj biljci porijeklom s juga Francuske koja može narasti do 30 cm, a ono što posebno oduševljava njeni su šareni cvjetovi koji mogu biti bijeli, svjetloružičasti, crveni, ljubičasti, ali činiti i kombinaciju tih boja.

Od davnina su se njeni listovi koristili u narodnoj medicini kao pripravci za liječenje reumatskih bolnih mjesta, gihta, upale zglobova, glavobolje, groznice i zubobolje.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Kako brinuti o anemoni?

Anemona je vrlo zahvalna biljka pa će uspjeti i onima koji za sebe tvrde za nisu osobe za biljke i onima koji nemaju previše slobodnog vremena da se posvete tome.

Naime, ovoj je biljci dovoljno zalijevanje jednom sedmično i polusjenovito mjesto, odnosno ono na kojem neće dobivati previše sunca. Kako je originalno rasla u šumama, o čemu govori i samo ime, navikla je na sjenu, pa se ne može prilagoditi jakom suncu.

Da vam biljke budu što zdravije: Pet odličnih recepata za "kućne" fungicide

Da vam biljke budu što zdravije: Pet odličnih recepata za "kućne" fungicide

Također, vrlo je otporna na bolesti i nametnike.

Raste sporo

No treba imati na umu i to da ova biljka raste vrlo sporo. Ako ne vidite otvorene cvjetove unutar nekoliko sedmica, to ne znači da s biljkom nešto nije u redu. Poznata je po svom sporom, no predivnom rastu, ali jednom kada se vanjska temperatura stabilizira, primjećivati ćete sve više cvjetova svakog dana.

Ovih sedmica idealno je vrijeme da na svoje balkone i terase posadite ovu biljku.

Odaberite teglu u kojoj će biljka imati dovoljno prostora za razvoj korijena, a na njeno tlo stavite šljunak kako bi se olakšao protok vode. Vrijeme je da zašarenite svoje vrtove i balkone, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije