Ovaj cvijet simpatičnog imena miriše poput parfema, imate li ga u svom vrtu?

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj cvijet simpatičnog imena miriše poput parfema, imate li ga u svom vrtu?
Foto: Pexels / Noćna frajla

Kad se priroda zaigra nastaju prizori koji ostavljaju bez daha, a cvijeće je najbolji primjer toga.

Od kraljice vrta, preko nizozemskih tulipana pa sve do cvijeta japanske trešnje, na ovome svijetu nema savršenije umjetničke kreacije nego što je cvijeće.

Ako razmišljate kojim biste novim cvijetom u budućnosti ukrasili svoj vrt, terasu ili balkon, možda je baš noćna frajla pravi izbor.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Radi se o višegodišnjoj zeljastoj biljci iz porodice noćuraka. Popularna cvjetnica dolazi iz Perua, a miriše poput najslađeg parfema. Osim imena koja smo već spomenuli, ovaj ćete cvijet pronaći i pod nazivom noćna dama, čudo od Perua, peruanski noćurak te pod latinskim nazivom Mirabilis jalapa.

Posebna je po tome što se cvjetovi obično otvaraju kasno u podne, odnosno u sumrak, po čemu je zapravo i dobila ime. Kad se otvaraju, cvjetovi proizvode intenzivan, ali ugodan slatkasti miris koji će cijele noći krasiti vrt.

Opojnim mirisom i zamamnim bojama privlači razne kukce koji se dolaze gostiti u savršenom ambijentu. Zanimljivo je da se biljka zatvara kad izađe sunce, ali će ostati otvorena i mirisna ako je oblačni dan.

Vratite u život svoju orhideju običnim limunom i cimetom - Evo kako...

Vratite u život svoju orhideju običnim limunom i cimetom - Evo kako...

Prirodno raste u tropskim krajevima, ali je u Europi već dugo poznata kao biljka oko koje se ne moramo previše potruditi, a daje nam tako puno zauzvrat. Odličan je izbor za sve početnike u vrtlarstvu te za sve one koji ističu da baš i nemaju sreće sa cvijećem.

Osim što je otporna, izgleda doista efektno, a u prirodi možemo pronaći šarene ili jednobojne primjerke. Može narasti do metar visine i tako formirati dekorativne grmove koji će se zasigurno isticati u vrtu – kako zaigranim bojama tako i mirisom koji će primijetiti svi gosti koji uđu vaš vrt u večernjim satima.

Noćna frajla
Foto: Pexels: Noćna frajla

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da noćna frajla uspije i podari vas prekrasnim bojama i neodoljivim mirisom, piše Zadovoljna.hr.

  • Noćnoj frajli odgovara humusno tlo bogato glinom.
  • Posadite je na sunčanoj ili djelimično sjenovitoj strani vrta.
  • Biljci odgovara sunčano mjesto i relativno vlažna zemlja, a tokom visokih temperatura treba je često zalijevati. Inače je treba zalijevati umjereno.
  • Bujno će cvjetati na suncu, ali će izdržati i u hladovini. Najbolje je pronaći sredinu.
  • Jednom mjesečno biljci dajte prihranu, a važno je spomenuti i da se noćna frajla ne voli seliti.
    Biljku možete držati u posudi na balkonu, ili čak u zatvorenom prostoru. Uspjet će, ali neće doživjeti svoju punu ljepotu kao da se nalazi vani.
  • Nemojte se uplašiti ako su cvjetovi danju smežurani. Kad padne mrak oni će ponovno zasjati u punom sjaju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije