Indijska letjelica zabilježila nešto neobično na Mjesecu: "Istražujemo izvor ovog događaja"

1
Radiosarajevo.ba
Indijska letjelica zabilježila nešto neobično na Mjesecu: "Istražujemo izvor ovog događaja"
Foto: Hindustan Times / Uspjeh Chandrayaana-3

Indijska misija Chandrayaan-3 možda je upravo zabilježila prve seizmičke podatke o Mjesecu od 1970-ih. Ako se potvrdi da se radi o prirodnim seizmičkim podacima, to bi konačno moglo pomoći naučnicima da shvate kako je "uređena" unutrašnjost Mjeseca.

Tutnjavu i pomjeranje je zabilježio ugrađeni instrument za lunarnu seizmičku aktivnost (ILSA) lendera Vikram.

To je prvi instrument temeljen na tehnologiji mikroelektro-mehaničkih sustava (MEMS) na Mjesecu i prethodno je uspio snimiti tutnjavu Pragyan rovera koji se kretao po površini. Ali, također je otkrio ono što bi moglo biti prirodni događaj, poput potresa ili nečeg sličnog.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"Primarni cilj ILSA-e je izmjeriti vibracije tla koje stvaraju prirodni potresi, udarci i umjetni događaji. Vibracije zabilježene tokom navigacije rovera 25. augusta 2023. prikazane su na slici", napisala je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO). "Dodatno, prikazan je i događaj, naizgled prirodan, snimljen 26. augusta 2023. Izvor ovog događaja je trenutno pod istragom."

Ovo je silno uzbudljivo; do danas, najbolji seizmički podaci koje imamo za Mjesec bili su oni koje je prikupio program Apollo u kasnim 1960-im i 1970-im godinama.

Naučnici jedva čekaju da se "dočepaju" još podataka, jer još uvijek ne znamo 'raspored' Mjesečeve unutrašnjosti. Seizmički podaci uvelike bi pomogli u rješavanju toga. Iako je prošlo samo nekoliko sedmica otkako je ISRO sletio na Mjesec, već je proveo hrpu naučnih promatranja i otkrio prve elemente na južnom polu.

Sada su i lender i rover trenutno u stanju mirovanja. To je zato što je sada noć tamo gdje su oni na Mjesecu, koja traje oko 14 dana. Vikram i Pragyan, kao i druge lunarne misije prije njih, rade na solarni pogon, što znači da "spavaju" noću, kada im se baterije ne mogu napuniti.

Vikram i Pragyan 'probudit će se' 22. septembra, kada će opet početi svoja istraživanja tajanstvenog južnog pola Mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije