Veliki uspjeh misije: Evo šta je snimila indijska letjelica na Mjesecu

0
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh misije: Evo šta je snimila indijska letjelica na Mjesecu
Foto: X.com / Ilustracija/Mjesec

Indija je prošle sedmice postala prva zemlja kojoj je pošlo za rukom spustiti letjelicu u blizini uglavnom neistraženog južnog pola te četvrta zemlja koja je uopće sletjela na Mjesec.

Misija, koja je usmjerena na ispitivanje sastava Mjesečevog tla, već je postigla velike uspjehe. 

Tokom istraživanja, rover je uspio na Mjesečevom južnom polu snimiti robotski lander Vikram koji ga je doveo na Mjesec. Od transportne sonde je 17. augusta odvojen maleni lander, težak tek 26 kilograma i s autonomijom kretanja od 500-tinjak metara.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Rover je do sada otkrio sumpor, aluminij, kalcij, željezo, krom, titan, mangan, silicij i kisik. 

Rover će nastaviti s radom kako bi potvrdio rezultate. Planirano je da istražuje 14 dana, a Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) nada se da će nastaviti raditi i nakon toga.

Chandrayaan-3 je zarobio pažnju javnosti otkako je lansiran prije gotovo šest sedmica pred hiljadama oduševljenih gledatelja, a njegovo uspješno slijetanje na Mjesec prošle sedmice je postignuto svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica srušila na istom području.

Indija je 2014. postala prva azijska država koja je poslala letjelicu u Marsovu orbitu i namjerava poslati sondu prema Suncu u septembru.

ISRO do iduće godine planira poslati tročlanu posadu u Zemljinu orbitu. Također, planira zajedničku misiju s Japanom radi slanja druge sonde na Mjesec do 2025. i misiju do Venerine orbite unutar naredne dvije godine, piše portal 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije