Historijska misija: Indijska letjelica stigla na Mjesec

2
Radiosarajevo.ba
Historijska misija: Indijska letjelica stigla na Mjesec
Foto: Printscreen / Indijska letjelica

Iz centra Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO), stigle su lijepe vijesti. 

Letjelica naziva "Čandrajan-3" uspješno je sletjela u region južnog pola Mjeseca u Historijskoj misiji, što je propraćeno burnim pohvalama premijera Indije, Narrenera Modija koji je i sam pratio situaciju. 

"Indija je sada na Mjesecu", kazao je Nodi u svom obraćanju, a potom je čestitao svim članovima misije i svim Indijcima na ovom ogromnom postignuću.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

"Indija je na ivici stvaranja historije dok čekamo da svjedočimo slijetanju u region južnog pola Mjeseca", dodala je indijska moderatorka iz centra za praćenje misije ISRO uoči slijetanja.

Slijetanje Indijske letjelice bilo je podijeljeno u četriri faze. Prva faza je već u toku, spuštanje sa 30 na 7,4 pa 6,8 kilometara iznad površine, potom sa 1.300 metara na 800, pa na 150, 30 i 10 metara sve dok ne dotakne površinu.

Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'

Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'

Misija nije imala nikakvih poteškoća, a letjelica je bila lansirana 14. jula. U mjesečevu orbitu, letjelica je ušla 5. augusta. 

Lender letjelice "Vikram" se 17. avgusta odvojio od pogonskog modula, i pripremao teren za slijetanje, pa je pri ulasku u orbitu poslao nekoliko fotografija sa mjesečeve površine.

Prethodni pokušaji slanja letjelica su propali, a samo prije nekoliko dana ruska letjelica je imala sliičnu misiju i srušila se na mjesečevu površinu. 

Nekadašnji načelnik indijskog svemirskog programa, Kailasavadivu Sivan istinski vjeruje kako će slijetanje na Mjesec biti uspješno.

Sivan je istakao da je ISRO obavio korekcije nakon neuspjeha prije četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt sa lunarnim modulom nekoliko trenutaka prije njegovog planiranog slijetanja.

Prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa je Indija, a sada bi trebala lansirati misiju sa posadom u Zemljinu orbitu, na kojoj su već Rusija, SAD i Kina prethodno postigle uspješno kontrolisano slijetanje na površinu Mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije