Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozne letjelice nad Amerikom: Šta dosad znamo o ovim 'neidentifikovanim objektima'
Foto: EPA / Borbeni avion F-16 / Ilustracija

Posljednjih dana na sjevernoameričkom nebu se pojavilo nekoliko nepoznatih letećih objekata. Da li su povezani sa nedavno otkrivenim kineskim balonom? Evo šta o tome znamo i šta ne znamo.

Sjedinjene Države su u nedjelju 12. februara oborile još jedan misteriozni balon iznad jezera Hjuron, na granici SAD i Kanade. Kako je navedenom, leteći objekat nije bio tretiran kao vojna prijetnja.

U petak je u kanadskom vazdušnom prostoru uočen leteći objekat cilindričnog oblika. Zajedno sa Sjedinjenim Državama, kanadska Vlada je odlučila da američki avion F-22 obori taj objekat, 160 kilometara od kanadsko-američke granice.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Srušen novi 'leteći objekat' na američkom nebu: Kina negira da su špijunski

Srušen novi 'leteći objekat' na američkom nebu: Kina negira da su špijunski

Iz kanadskog Ministarstva odbrane su najavili analizu ostataka letjelice koja je pala u rijetko naseljenom području, piše Deutsche Welle.

Nekoliko dana prije toga sličan objekat se pojavio iznad Aljaske, američke vlasti su pojasnile da je on imao otprilike veličinu Folksvagena "bube", imao je srebrnkastosivu boju, nije imao posadu i nije bio u stanju da manevriše.

Vašington je odlučio da za svaki slučaj ipak obori objekat i to se desilo u petak, nadomak granice sa Kanadom. Prema istim navodima objekat se razbio pri udaru o zaleđenu površinu.

SAD ne žele da odaju tačno mjesto pada, ali analitičari smatraju da se obaranje desilo u blizini kanadskih nalazišta nafte kod Pradho Beja. Aljaska je važna i zbog devet američkih vojnih baza kao i važnih dijelova raketnog protivvazdušnog sistema.

Šta se zna o balonu?

Ova dva "cilindrična" objekta nisu jedini sumnjivi objekti koji su uočeni nad Sjevernom i Južnom Amerikom.

Krajem januara je više dana jedan balon lebdio iznad Sjedinjenih Država i bio je vidljiv golim okom. On je letio na visini od 18 kilometara, što je mnogo veća visina u odnosu na objekat koji je oboren u petak.

Američki predsjednik Joe Biden je naredio obaranje balona. Ostaci su pali na području Južne Karoline i specijalisti su ih sakupili da bi ih analizirali. Kažu da je balon bio veličine dva ili tri autobusa.

Amerikanci tvrde da se radi o kineskom špijunskom balonu, dok Kinezi to poriču. Peking tvrdi da se radi o balonu koji je imao čisto naučnu, istraživačku misiju i da je nenamjerno narušio američki vazdušni prostor.

Kinezi smatraju da je obaranje balona pretjerana reakcija. Prema novim navodima Pentagona, uspostavljena je zvanična komunikacija Vašingtona i Pekinga o objektima.

Još jedan balon je letio iznad Kolumbije, Venecuele i Kostarike. Kineska ambasada se izvinila i rekla da je balon služio ispitivanju vremenskih prilika, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Kostarike.

Kakva je razlika između balona i letećih objekata?

Baloni lete na mnogo većoj visini, balon koji je oboren letio je na visini od 18 kilometara, dok je leteći objekat iznad Aljaske letio šest kilometara niže, otprilike na visini na kojoj inače lete putnički avioni. A razlika u veličini je slična onoj između dvospratnog autobusa i "bube" u korist balona.

Još nije jasno odakle su došli objekti koji su oboreni u petak. Pozivajući se na zvanične izvore, New York Times piše da za sada ne postoje naznake da objekat koji je oboren iznad Aljaske potiče iz Kine.

I Kanađani kažu da je rano da se bilo šta kaže, ali da je objekat oboren iznad Kanade sličan balonu koji je oboren iznad Južne Karoline, iako je bio drukčijeg oblika i težine.

Zašto ima tako puno sumnjivih objekata na nebu?

Sjeverna Amerika ima trenutno jasniju svijest o mogućim opasnostima koje donose nepoznati leteći objekti. Slučaj obaranja kineskog balona je razvio osetljivost i za druge nepoznate objekte na nebu.

U Sjedinjenim Državama je porastao i broj prijava neidentifikovanih letećih objekata (NLO). Do sada je prema vladinim izvorima prijavljeno 510 takvih slučajeva. Mnogi od tih objekata uočeni su u vojno osjetljivim područjima.

Od tog broja 144 izvještaja odnose se na već poznate objekte, ali postoji i 366 potpuno novih izvještaja očevidaca. Vlada naglašava da i dalje ne postoje indicije o prisustvu vanzemaljskog života.

Šta se zna o čudnim objektima koje avioni ruše iznad SAD: ‘Evo zašto ih je odjednom toliko‘

Šta se zna o čudnim objektima koje avioni ruše iznad SAD: ‘Evo zašto ih je odjednom toliko‘

Američko Ministarstvo odbrane je prošle godine osnovalo Kancelariju za rješavanje anomalija za sve domene (All-domain Anomaly Resolution Office, AARO), čija je isključiva svrha prikupljanje i analiza izvještaja očevidaca o neidentifikovanim fenomenima.

Brojni takvi izvještaji potiču od vojnih pilota. Kancelarija sarađuje sa tajnim službama kako bi procijenila takva svjedočenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije