"Bili smo izbezumljeni": Naučnici zaprepašteni onim što su otkrili na stijeni na Aljasci

3
Radiosarajevo.ba
"Bili smo izbezumljeni": Naučnici zaprepašteni onim što su otkrili na stijeni na Aljasci
Foto: Live Science / Čudesna stijena na Aljasci

"Zaprepašteni" istraživači otkrili su da je dio litice na Aljasci prekriven fosiliziranim otiscima stopala desetaka dinosaura, koja ostavljaju dojam da su stvorenja prkosila gravitaciji kako bi hodala po površini.

Stijena, koje se nalazi u Nacionalnom parku i rezervatu Denali, trenutno je visoka oko 66 metara. Ali prije otprilike 70 miliona godina, tokom razdoblja kasne krede, stijena je bila muljeviti sediment koji je vjerojatno okruživao pojilište na velikoj poplavnoj ravnici.

Ovo vjerojatno objašnjava raznoliku lepezu otisaka dinosaura na litici - uključujući mlade i odrasle jedinke raznih velikih, biljojedih, rogatih dinosaura, kao i mesoždera kao što su grabljivice, leteći gmazovi neptičje vrste i barem jedan tiranosaur.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Dugo nakon što su dinosauri ostavili svoj trag u tom području, "tragovi" su bili podignuti i bačeni na stranu dok se tlo izbočilo prema gore tokom sudara tektonskih ploča, slično kao što se hauba automobila savija pod snagom sudara. Ova tektonska aktivnost bila je dio geološkog poremećaja koji je iznjedrio lanac Aljaske dug 966 kilometara u blizini Denalija, prema Službi nacionalnog parka.

Istraživači su tom mjestu dali nadimak "Koloseum*" zbog niza dinosaura koji su se vjerojatno miješali jedni s drugima na rubu vode. Timska analiza nalazišta objavljena je 27. jula u časopisu Historical Biology. (*Koloseum može biti arena, stadion ili drugi veliki javni prostor.)

Drugi su istraživači ranije otkrili niz tragova u podnožju litice, ali im je promaknuo složeni splet otisaka stopala koji se nadvijaju iznad njih, uglavnom zato što je većina bila ispunjena drugim sedimentima.  Ali kada su njihovi kolege posjetili mjesto, uočili su skrivene tragove.

Nevjerovatno otkriće: David Attenborough otkrio lubanju "divovskog morskog čudovišta" iz doba jure

Nevjerovatno otkriće: David Attenborough otkrio lubanju "divovskog morskog čudovišta" iz doba jure

"Kad smo prvi put otišli tamo, nismo vidjeli puno", rekao je u izjavi koautor studije Pat Druckenmiller, paleontolog za kičmenjake s Univerziteta Alaska Fairbanks i kustos u Muzeju sjevera Univerziteta Aljaske. Ali, pod određenim svjetlom, otisci stopala postali su mnogo vidljiviji.

"Kada sunce pod određenim uglom osvijetli liticu, tragovi se jednostavno 'ukažu'", rekao je u izjavi glavni autor studije Dustin Stewart, paleontolog u Paleo Solutions i bivši student na Univerzitetu Alaska Fairbanks. "Svi smo bili zaprepašteni", dodao je. "Izbezumili smo se."

Nakon detaljnijeg pregleda, tim je shvatio da su otisci stopala nevjerovatno detaljni. "Prekrasni su", rekao je Druckenmiller. "Možete vidjeti oblik stopala i teksturu kože."

Istraživači su otkrili još više tragova ispod onih na površini stijene: "To je putovanje kroz vrijeme. U Nacionalnom parku Denali pronađeni su i drugi tragovi dinosaura, ali ništa ovakve veličine."

Litica također sadrži fosilizirane biljke, pelud i školjke, kao i otiske ptica močvarica. Istraživači se nadaju da će im ova otkrića pomoći da oslikaju detaljnu sliku ekosistema prije 70 miliona godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije