Nevjerovatno otkriće: David Attenborough otkrio lubanju "divovskog morskog čudovišta" iz doba jure

1
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: David Attenborough otkrio lubanju "divovskog morskog čudovišta" iz doba jure
Foto: BBC / David Attenborough i "otkriće života"

Sir David Attenborough (96) došao je do apsolutno nevjerovatnog otkrića tokom snimanja za novu BBC-jevu emisiju.

Attenborough je uspješno iskopao "otkriće života", nakon što je tokom snimanja dokumentarca naišao na nevjerovatno otkriće koje je bilo 'gotovo neoštećeno' nakon miliona godina.

Attenborough trenutno radi na novom dokumentarnom filmu o prapovijesnom dobu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Emisija - 60-minutni film za BBC One i iPlayer, s radnim naslovom Attenborough i divovsko morsko čudovište - prikazuje kako 96-godišnjak iznosi na vidjelo davno izgubljene tajne drevnog svijeta.

Attenboroughu se tokom snimanja pridružio i tim stručnjaka za fosile kako bi otkrili misterije oko nevjerojatnog otkrića. Riječ je o lubanji divovskog pliosaura, koji se smatra 'jednim od najsvirepijih grabežljivaca iz jure ikada poznatih', javlja BBC.

"Ovaj golemi pretpovijesni morski gmaz vladao je morima u isto vrijeme kada su dinosauri vladali kopnom, prije 150 miliona godina", navodi se.

Paleontolozi vjeruju da je ovaj pliosaur "potpuno nova vrsta", budući da trenutno rade na 'tajnoj lokaciji', kako bi iskopali ogromnu lubanju.

U nadi da će 'otkriti tajne koje leže duboko u njemu', Attenboroughovo čudesno otkriće definitivno je još jedno priznanje koje treba dodati njegovom već prepunom portfelju kultnih trenutaka.

Govoreći o fantastičnom otkriću, Attenborough je objasnio: "Pliosauri su bili najveći i najstrašniji lovci u jurskim morima – morski ekvivalent, mogli biste reći, T-rexu. Lubanja ovog je, sama po sebi, duga više od dva metra i naoružana je masivnim očnjacima."

Attenborough je nastavio: "Lubanje, koje nam mogu reći najviše o životinji, lako se razbiju prije fosilizacije. Ali, ova je gotovo neoštećena i obećava da će otkriti sve vrste novih detalja o ovim zastrašujućim lovcima koji su lovili poznatije ihtiosaure Lyme Regisa."

Dokumentarac, koji se snima na lokacijama diljem Ujedinjenog Kraljevstva, 'kombinirati će revolucionarnu nauku sa zadivljujućim pripovijedanjem i najsuvremenijim CGI-jem kako bi ispričao priču o ovom najfenomenalnijem grabežljivcu jurskog svijeta'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije