Naučnici otkrili šta su zapravo staklena zrnca na površini Mjeseca: Ovo je izuzetno važno otkriće

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili šta su zapravo staklena zrnca na površini Mjeseca: Ovo je izuzetno važno otkriće
Foto: Twitter / NASA objavila snimke Mjeseca

Malena staklena zrnca razasuta po površini Mjeseca možda sadrže milijarde tona vode koju bi u nekim budućim misijama na Mjesec mogli izvući i koristiti astronauti, kažu istraživači.

Svemirske agencije koje razmatraju izgradnju baza na Mjesecu ovo smatraju izuzetno važnim otkrićem, jer to znači da bi mogao postojati dostupan izvor ne samo vode, već i vodika i kisika.

"Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića do kojih smo došli", rekao je Mahesh Anand, profesor planetarne nauke i istraživanja na Otvorenom univerzitetu, te je dodao da je potencijal za istraživanje Mjeseca na održiv način veći nego što je ikada bio.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Više od pola stoljeća nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesec, NASA i druge svemirske agencije pripremaju se za povratak. Misija Artemij, koju izvodi NASA želi na Mjesec poslati prvu ženu i prvu ne-bijelu osobu, dok Europska svemirska agencija ima planove izgradnje nastambe na Mjesecu. Obje agencije očekuju da će za održavanje svojih baza na Mjesecu koristiti materijale koje ondje nađu.

Anand i tim kineskih naučnika analizirali su fine staklene kuglice iz uzoraka Mjesečevog tla koje je kineska misija Chang’e-5 donijela na Zemlju u decembru 2020. godine. Zrnca, promjera manjeg od milimetra, nastaju kada meteoroidi udare u Mjesec i rasprše rastopljene kapljice. One se tada stvrdnu i pomiješaju s Mjesečevom prašinom.

Naučnici otkrili najveću crnu rupu koja je 30 puta veća od mase Sunca

Naučnici otkrili najveću crnu rupu koja je 30 puta veća od mase Sunca

Nakon testiranja, otkriveno je da staklena zrnca sadrže značajne količine vode, te ih po cijeloj površini Mjeseca ima između 300 miliona i 270 milijardi tona.

"Ovo će otvoriti nove puteve o kojima su mnogi od nas tek razmišljali", rekao je Anand, prenosi Jutarnji.

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Geoscience, ukazuje na fina staklena zrnca kao izvor te površinske vode. Za razliku od smrznute vode koja postoji u dubokim i sjenovitim kraterima, vodu iz zrnaca bi ljudima ili robotima koji rade na Mjesecu trebalo biti daleko lakše izvaditi.

Indija lansirala svoju najtežu raketu sa 36 satelita

Indija lansirala svoju najtežu raketu sa 36 satelita

"Nije da možete samo protresti taj materijal i voda će početi kapati, ali postoje dokazi da kada temperatura ovog materijala prijeđe 100 C, voda počinje izlaziti i može se prikupiti", rekao je Anand.

Čini se da voda nastaje kada čestice visoke energije koje dolaze od sunca, takozvani solarni vjetar, udare o rastaljene kapljice. Sunčev vjetar sadrži jezgre vodika, koje se spajaju s kisikom u kapljicama i proizvode vodu ili hidroksidne ione. Voda tada ostaje zarobljena u kuglicama, ali se može osloboditi zagrijavanjem materijala.

Daljnji testovi na tom materijalu pokazali su da se voda stvara i nestaje iz kuglica u vremenskom okviru od nekoliko godina, što potvrđuje da na Mjesecu postoji aktivan ciklus vode.

Poletjela prva isprintana 3D raketa

Poletjela prva isprintana 3D raketa

Profesor Sen Hu, koautor studije s Kineske akademije nauka u Pekingu, kaže da bi takva staklena zrnca mogla pohranjivati i otpuštati vodu i na drugim stijenama u Sunčevom sistemu na kojima nema zraka.

"Ovaj rad pridonosi sve raširenijem konsenzusu da je Mjesec bogatiji vodom nego što se dosad mislilo", rekao je Ian Crawford, profesor planetarne nauke i astrobiologije na Birkbecku, na Univerzitetu u Londonu.

"Ovaj dodatni spremnik Mjesečeve vode mogao bi se pokazati korisnim resursom u područjima koja su udaljena od pretpostavljenih naslaga leda na polovima, ali ne bismo trebali precijeniti količinu prisutne vode, koja iznosi najviše 130 mililitara po kubnom metru Mjesečevog tla."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije