Naučnik tvrdi: "Objasnit ću vam zašto 'život' poslije smrti nije moguć"

6
Radiosarajevo.ba
Naučnik tvrdi: "Objasnit ću vam zašto 'život' poslije smrti nije moguć"
Foto: Pixabay / Naučnik tvrdi - nema 'života poslije smrti'

Teorijski fizičar je odgovorio na "vječno" pitanje o tome što se događa s našim umovima (dušama, kako bi neki rekli) nakon smrti i to možda nije ono što ste se nadali čuti.

Prema Seanu Carrollu, profesoru na Institutu Santa Fe i Homewoodskom profesoru filozofije na Univerzitetu Johns Hopkins, nakon smrti se "ne događa puno toga". Akademik je prije nekog vremena održao govor u Nevadi na tu temu na The Amazing Meeting (TAM) - godišnjoj konferenciji koja se usredotočila na nauku, skepticizam i kritičko razmišljanje.

Carroll je rekao da je život poslije smrti nemoguć: "Nakon što prestanemo postojati kao fizičko biće nakon smrti, ne postoji materijalno razumijevanje kako bismo mogli nastaviti živjeti u našem svijetu."

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

"To je zato što ne postoje čestice i sile koje bi mogle zadržati informacije iz našeg mozga nakon što umrete", izjavio je, ističući da je "život poslije smrti tvrdnja koja krši zakone fizike".

"Nema života poslije smrti, unatoč fotografskim dokazima koji su ovdje ponuđeni", rekao je šaljivo publici, pokazujući na crtež duha u svojoj PowerPoint prezentaciji.

"To je zato što ne postoje čestice i sile koje bi mogle zadržati informacije iz našeg mozga nakon što umrete. Ne postoji način da se to znanje o tome ko ste bili prije smrti održi nakon što kemijska reakcija koja definira vaš život završi, a ja zapravo ovdje govorim o nekoj vrsti dodatnog materijalnog duha koji bi nekako bio vi čak i kad vaša tijela prestanu postojati. To nije kompatibilno sa zakonima fizike kakvu poznajemo. Ne trebamo pažljivo gledati studije regresije prošlih života ili nešto slično. Sama ta tvrdnja krši zakone fizike", istaknuo je on.

Jezivo: Pojedini tvrde da su na LIVE snimku na Facebooku vidjeli duha djevojčice

Jezivo: Pojedini tvrde da su na LIVE snimku na Facebooku vidjeli duha djevojčice

Carroll je nastavio objašnjavajući: "Ono što vi jeste je zbirka atoma koji se pokoravaju zakonima prirode. Vi niste 'vreća mesa' koju okolo vozi mala čestica duhovne energije poput mame koja vozi djecu na trening. Postoje elektroni, protoni i neutroni koji međusobno djeluju putem elektromagnetizma, nuklearne sile i gravitacije. Dakle, zakoni fizike nam govore što te stvari rade."

Kasnije u svom govoru, Carroll je rekao da to ne umanjuje ljude koji pokušavaju voditi "dobar, ispunjen i smislen život", no odgovori koje tražimo trebali bi biti "kompatibilni s načinom na koji stvarnost funkcionira na temeljnoj razini".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije