Fascinantno otkriće na Marsu: Kakve tajne se skrivaju ispod površine Crvenog planeta?

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno otkriće na Marsu: Kakve tajne se skrivaju ispod površine Crvenog planeta?
Foto: Youtube / Mars

Analiza podataka izvršena na ravnici poznatoj kao Elysium Planitia otkriva da je vulkanska aktivnost bila prisutna u posljednjih 120 miliona godina, s nekim od događaja koji sežu unazad samo milion godina. Ovo otkriće sugeriše da Mars može imati aktivnost ispod površine, što je značajno novije nego što se prethodno smatralo.

Osim vulkanskih karakteristika, krajolik regije pokazuje i tragove interakcije između lave, leda ili tekuće vode. Ova saznanja dodatno potiču interes naučnika u mogućnost postojanja života u tim područjima, budući da su kopneni krajolici koji kombiniraju vulkansku aktivnost s prisutnošću vode na Zemlji često domaćini raznolikog mikrobnog života.

Elysium Planitia, prema istraživačima, čini se da je bila mnogo vulkanski aktivnija nego što se prije mislilo, sugerirajući da bi čak i danas mogla imati vulkansku aktivnost. Joana Voigt, planetarna naučnica iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon, koja je vodila istraživanje zajedno s planetarnim naučnikom Christopherom Hamiltonom sa Univerziteta u Arizoni, ističe važnost Elysium Planitia za razumijevanje veze između vanjskih karakteristika i unutrašnje dinamike koja se manifestira kroz vulkanske erupcije.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Ovo istraživanje je omogućilo mapiranje i rekonstrukciju pojedinih tokova lave u Elysium Planitia u 3D formatu, otkrivajući da pejzaž čine materijali iz više od 40 vulkanskih događaja u razdoblju od 120 miliona do milion godina. Neki od tih događaja bili su spektakularni, s poplavama rastopljenog bazalta koje su oblikovale velike geološke karakteristike.

Iako Mars trenutno djeluje suho, otvori koji su omogućili tok lave mogli su istovremeno izazvati poplave podzemne vode, stvarajući eksplozivne događaje koji su oblikovali pejzaž.

Paralele između Marsa i Zemlje ukazuju na mogućnost pojave života u ovakvim okruženjima, gdje vulkanska aktivnost i prisutnost vode često potiču mikrobiološki život. Nova saznanja također sugeriraju da bi ispod površine Elysium Planitia mogli postojati veliki rezervoari vodenog leda, čak i u savremenom razdoblju.

U zaključku, istraživanje regije Elysium Planitia pokazuje se ključnim ne samo za razumijevanje vulkanske historije Marsa već i za pronalazak potencijalnih izvora vode na Crvenoj planeti, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije