Istraživači iznenađeni: Pronađena planeta veličine Zemlje unutar Sunčevog sistema?

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači iznenađeni: Pronađena planeta veličine Zemlje unutar Sunčevog sistema?
FOTO: Pixabay / Svemir, Ilustracija

Mogla bi postojati nepoznata planeta slična Zemlji koja vreba unutar Sunčevog sistema, prema timu astronoma koji prate kretanje objekata u pojasu Kuiper.

Nalazak planeta nije jednostavan zadatak, s obzirom na to da smo već pronašli one poput Jupitera koje su bile dovoljno vidljive sa Zemlje. Pri traženju egzoplaneta (planeta izvan našeg Sunčevog sistema), možemo tražiti prekide svjetlosti dok prolaze ispred svoje matične zvijezde.

Nije baš lako, ali smo ih otkrili 5.502. Nije loše, s obzirom na to da smo prvu otkrili tek 1992. godine.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Otkrivanje objekata u našem vlastitom Sunčevom sistemu malo je komplikovanije i uključuje promatranje kretanja drugih objekata. Neptun je otkriven nakon što je astronom i matematičar Urbain Le Verrier primijetio razliku između orbite Urana i orbite predviđene Newtonovom fizikom.

Izračunao je da se orbita može objasniti gravitacijskim uticajem planeta oko Urana. Naravno, kada je njemački astronom Johann Gottfried Galle provjerio gdje je Le Verrier rekao da bi planet trebao biti, pronašao je Neptun.

Znate li šta zapravo znači pojam 'retrogradni Merkur'?

Znate li šta zapravo znači pojam 'retrogradni Merkur'?

U novom radu, astrofizičari Patryk Sofia Lykawka s Kindai Univerziteta u Japanu i Takashi Ito iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana proučavali su kretanje objekata u pojasu Kuiper. Pokretanjem simulacija, tim je zaključio da bi planeta veličine otprilike Zemlje mogla objasniti neobična kretanja objekata daleko van orbite Neptuna.

Prema timu, planeta bi imala otprilike jedan i pol do tri puta masu Zemlje i bila bi na nagnutoj orbiti od oko 30 stepeni. Tim predlaže gdje sljedeće tražiti dokaze o postojanju tog planeta.

"Iznimno detaljno poznavanje orbitalne strukture u udaljenom pojasu Kuiper može otkriti ili isključiti postojanje bilo kakve hipotetske planete u vanjskom dijelu Sunčevog sistema", objasnili su.

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Nebeski spektakl: Jeste li vidjeli Plavi supermjesec?

Iako vam ovo može zvučati poznato, autori navode da je ovo odvojeno od pretpostavljene "planete 9", za koju neki teoretičari tvrde da je znatno masivnija i dalje od potencijalne planete slične Zemlji u pojasu Kuiper, piše Iflscience.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije