Potraga za novim otkrićima svemira: Indija lansirala raketu radi proučavanja Sunca

0
Hina
Potraga za novim otkrićima svemira: Indija lansirala raketu radi proučavanja Sunca
Foto: ISRO / Indija lansirala raketu radi istraživanja Sunca

Nakon uspješnog spuštanja na Mjesec, indijska svemirska agencija je u subotu, 2. septembra, lansirala raketu radi proučavanja Sunca u sklopu njene prve solarne misije.

Raketa je za sobom ostavljala trag dima i vatre dok su naučnici pljeskali, moglo se vidjeti na prijenosu uživo na internetskoj stranici Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO).

Prijenos je gledalo gotovo 500 hiljada ljudi, a hiljade ih se okupilo u blizini mjesta lansiranja kako bi posmatrali polijetanje rakete za proučavanje solarnih vjetrova, koji na Zemlji mogu izazvati polarne svjetlosti.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Nazvana po hindskoj riječi za Sunce, letjelica Aditya-L1 lansirana je nakon što je Indija krajem prošlog mjeseca pobijedila Rusiju u utrci te je postala prva zemlja koja je sletjela na južni pol Mjeseca. Mada je Rusija imala snažniju raketu, indijska letjelica Chandrayaan-3 je nadživjela rusku Lunu-25 i uspješno se spustila na Mjesečevu površinu.

Letjelica Aditya-L1 je izrađena kako bi tokom četiri mjeseca putovala oko 1.5 miliona kilometara do svojevrsnog parkinga u svemiru, gdje predmeti uglavnom ostaju na mjestu zbog uravnotežavanja gravitacijskih sila, što smanjuje potrošnju goriva letjelice.

Pogledajte snimke sa Mjeseca: Indijski rover istražuje na južnom polu

Pogledajte snimke sa Mjeseca: Indijski rover istražuje na južnom polu

Ta se mjesta nazivaju Langrangeove tačke, a nazvana su po italijansko-francuskom matematičaru Joseph-Louisu Lagrangeu.

Misija ima kapacitet da napravi "veliki prasak u naučnom smislu", rekao je Somak Raychaudhury, koji je bio uključen u razvoj nekih komponenata opservatorija, dodavši da energetske čestice koje Sunce emitira mogu pogoditi satelite koji upravljaju komunikacijama na Zemlji.

"Bilo je situacija kada su glavni komunikacijski (kanali) zatvoreni zato što je satelit pogođen velikim zračenjem korone. Sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti su glavni fokus privatnih igrača u svijetu, što misiju Aditya L1 čini veoma važnim projektom", kazao je.

Naučnici se nadaju da će više naučiti o učinku solarne radijacije na hiljadama satelita u orbiti, čiji broj raste uporedo s uspjehom pothvata poput komunikacijske mreže Starlink kompanije SpaceX Elona Muska.

"Današnja niska orbita oko Zemlje je teško zagađena zbog učestvovanja privatnika, pa će razumijevanje toga kako štititi tamošnje satelite biti posebno važno u današnjem svemirskom okruženju", rekao je Rama Rao Nidamanuri, šef odjela za zemaljske i svemirske nauke na indijskom institutu svemirskih nauka i tehnologije.

Dugoročno, podaci koje misija prikupi će pomoći boljem razumijevanju učinka Sunca na klimatske obrasce na Zemlji te uzroka solarnih vjetrova, niz čestica koje od Sunca putuju kroz Sunčev sistem, rekli su naučnici ISRO-a.

Indija je privatizirala svemirska lansiranja, što je zagovarao premijer Narendra Modi, te želi otvoriti sektor za strane investicije s obzirom na to da pokušava pet puta uvećati svoj udio u svjetskom tržištu lansiranja u sljedećih deset godina.

Dok se svemir pretvara u globalni posao, zemlja se pouzdaje u uspjeh ISRO-a kako bi demonstrirala svoju sposobnost u sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije