Znate li šta zapravo znači pojam 'retrogradni Merkur'?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta zapravo znači pojam 'retrogradni Merkur'?
Foto: Pexels / Ilustracija

Kašnjenja, nesporazumi i zastoji u saobraćaju neke su od neprilika koje donosi retrogradni Merkur.

Ipak, s druge strane nudi vam priliku da dovršite započeto, raščistite dvoumljenje i oslobodite se svega suvišnog.

Za pojam "retrogradan" mnogi su čuli samo u kontekstu astrologije i astronomije, a vezano za retrogradni ili nazadujući Merkur. Planete ne nazaduju u doslovnom smislu, nego prividno, gledano sa Zemlje, zbog različitih brzina i oblika orbita.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Kada naša planeta pretiče drugu, onda se čini da se ova kreće unazad. Merkur, planet misaonih procesa, komunikacije, saobraćaja i prijevoza, nalazi se u retrogradnoj fazi četiri puta godišnje u trajanju od približno 25 dana. Jedna od takvih faza počela je 23. augusta, a završit će 15. septembra.

Astrolozi vjeruju da u razdobljima Merkurove retrogradnosti dolazi do pojačanog nereda na mnogim poljima ljudske aktivnosti. Štošta može krenuti nizbrdo: sporazumijevanje postaje teže, dogovori i sastanci se odgađaju ili otkazuju, saobracaj se odvija sporije, isporuke kasne ili sadrže pogrešne proizvode, smetnje u prijenosu podataka su češće i drugo. Putovanja su tipično područje na kojem su komplikacije tokom retrogradnog Merkura uobičajene.

Ilustracija
Foto: Unsplash: Ilustracija

Vaš će let ili polazak autobusa kasniti, saobraćajna nesreća ili nevrijeme će stvoriti zastoj, prtljaga će završiti na pogrešnom odredištu, rezervacija će iščeznuti iz sistema.

Nevolje su tipične i s dokumentima, plaćanjem i razmjenom informacija. Važan mail koji pošaljete ili očekujete mogao bi završiti kod pogrešnog korisnika ili u odjeljku za smeće, mogli biste zaboraviti šifru za logovanje, postati žrtva hakiranja, krađe identiteta ili online zlostavljanja...

Rizik je povećan i od kvara na uređaju, ubrzanog pražnjenja baterije, gubitka punjača, nemogućnosti nalaska strujne utičnice i slično. Svi su ti rizici veći u vrijeme retrogradnog Merkura. Stoga je ključno da u razdobljima poput ovog unaprijed provjeravate jeste li ponijeli dokumente, karte, sredstva plaćanja i opremu za telekomunikaciju.

Budući da se ovaj retrogradni Merkur nalazi u Djevici, znaku poznatom po organizaciji, temeljitosti, marljivosti i točnosti, izgledno je da će najveći poremećaji pogoditi baš te osobine, kao i teme tipične za Djevicu: posao, čistoću, higijenu, prehranu, vježbanje i kućne ljubimce.

Mnogima će biti teško organizirati i uskladiti aktivnosti, okolnosti će vas ometati, rastresenost vas usporavati i skretati s puta. Živci će vam biti tanji, a motivacija slabija.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Drugi je krupan problem buđenje unuarašnjeg kritičara, koji će vam sugerirati da niste dovoljno dobri i navoditi vas da dovedete u pitanje svoje sposobnosti. Da biste što lakše prebrodili zahtjevno razdoblje do 15. septembra koncentrirajte se samo na bitno i prioritetno, uračunajte zastoje, započinjite dnevne poslove i krećite na odredišta ranije nego inače.

Odgodite ulazak u nove projekte i odnose, a umjesto toga posvetite se dovršavanju ili provjeri starih. Kad 15. septembra Merkur završi svoj retrogradni hod i krene naprijed, dobit ćete priliku da započnete nešto novo i plodno, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije