NASA počela analizirati dijelove asteroida Bennu: "Ovo je dio izgubljenog oceanskog svijeta"

0
Radiosarajevo.ba
NASA počela analizirati dijelove asteroida Bennu: "Ovo je dio izgubljenog oceanskog svijeta"
Foto: NASA / Naučnici iz NASA-e pred kapsulom s asteroida Bennu

NASA-ini naučnici tek počinju s analizom fragmenata donesenih s asteroida Bennu, a prvi pokazatelji su da je riječ o materijalu koji potječe iz drevnog oceanskog svijeta.

Ta se pretpostavka temelji na fosfatnoj kori otkrivenoj na asteroidu. Fosfatni mineral bogat kalcijem i magnezijem nikada prije nije viđen na meteoritima – tim malim svemirskim stijenama koje prolaze kroz našu atmosferu i spuštaju se na Zemlju. Kemija minerala ima jezivu sličnost s onom koja se nalazi u pari koja izvire ispod ledene kore Saturnovog mjeseca, Enceladusa.

Fosfat je također ključna građevna jedinica života, dodajući težinu hipotezi da je život na Zemlji prvi potaknuo materijal koji su za sobom ostavili asteroidi, dok su udarali o površinu tokom burne, rane historije našeg planeta.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Naučnici kažu da je svijet čiji je Bennu nekoć bio dio vjerojatno imao sličnosti s Enceladusom, ali je bio otprilike upola manji. Kako je Sunčev sistem poprimao oblik, bio bi uništen sudarom s drugim objektom, formirajući hiljade asteroida.

Ovo su vrlo uzbudljiva istraživanja za naučnike, budući da je prilika za proučavanje uzoraka asteroida tako rijetka. Misija OSIRIS-REx tek je treći put u historiji da smo uspjeli uhvatiti komadiće asteroida i vratiti ih na Zemlju.

U slučaju Bennua, povratno putovanje trajalo je ukupno sedam godina i prešlo je udaljenost od 6,21 milijardi kilometara. Kapsula s uzorkom stigla je sigurno u septembru 2023.

Fale im dva šarafa: NASA već mjesecima ne može do otvori kapsulu koja je stigla iz svemira

Fale im dva šarafa: NASA već mjesecima ne može do otvori kapsulu koja je stigla iz svemira

"Bit ćemo zauzeti još dugo, dugo vremena", rekao je planetarni naučnik Dante Lauretta sa Univerziteta u Arizoni. "Ovo je za nas enormna količina uzorka."

Timovi diljem svijeta pomnije promatraju fragmente asteroida, a na Univerzitetu u Arizoni prosejavaju hiljade čestica - najveća ima promjer od 3,5 centimetra. Tehnike koje se primjenjuju na uzorke asteroida uključuju difrakciju X-zraka, gdje se obrasci elektromagnetskog zračenja analiziraju kako bi se saznalo više o prirodi materijala.

Smatra se da Bennu predstavlja ostatak materijala s početka formiranja Sunčevog sistema, starog nekih 4,5 milijardi godina. Razumijevanje odakle dolazi naučit će nas više o tome odakle smo došli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije