Naučnici pokušali da istraže opasni asteroid, spriječila ih misteriozna crna 'prašina'?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pokušali da istraže opasni asteroid, spriječila ih misteriozna crna 'prašina'?
Foto: NASA / Naučnici iz NASA-e pred kapsulom s asteroida Bennu

Potencijalno opasni asteroid Bennu nalazi se u Sunčevom sistemu, a jedan dio ovog nebeskog tijela nalazi se i na Zemlji. 

On je otkriven 11. septembra 1999. godine, a kako kažu naučnici, postoji šansa da udari u našu planetu između 2178. i 2290. godine. 

Primjerak ovog asteroida uzela je misija Osiris-Rex u oktobru 2020. godine, a on je donesen na Zemlju 24. septembra ove godine, uz veliku euforiju među naučnom zajednicom. Ipak, došlo je do velikog problema

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Kako piše UNILAD, naučnici su pronašli misterioznu crnu tvar koja dosta liči na prašinu. Ona trenutnu sprječava dalja istraživanja, a još nema odgovora na pitanje - šta je tačno ova tvar? 

Dok se to ne otkrije, naučnici neće moći da otvore kapsulu i rade dalja istraživanja o ovom asteroidu, koji se smatra među najopasnijima u Sunčevom sistemu. Rezultati ovog istraživanja mogla bi biti ključni za potencijalnu borbu protiv ovog nebeskog tijela, kada se poveća šansa za udar na našu planetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije