Denis Zvizdić potvrdio: "Helez i Konaković su zvanični kandidati 'osmorke' za Vijeće ministara"

9
Radiosarajevo.ba
Denis Zvizdić potvrdio: "Helez i Konaković su zvanični kandidati 'osmorke' za Vijeće ministara"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i prvi zamjenik predsjednika Naroda i pravde potvrdio je da su Zukan Helez i Elmedin Konaković kandidati "Osmorke" za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

"Gospodin Zukan Helez će biti nominovan za ministra odbrane. Narod i pravda je nominovao gospodina Konakovića za ministra vanjskih poslova i mislim da će se o tome postići visok nivo saglasnosti", rekao je Zvizdić u programu TVSA.

Vijest dana danas je došla sa sastanka iz Doboja, nakon kojeg su NES i Stranka za BiH ekskluzivno izjavile da napuštaju Osmorku na državnom nivou. Zvizdić kaže kako je bio iznenađen tim potezom, te navodi da mu je žao što NES i Stranka za BiH neće ostati u koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

Ne propustite veliko finale: Evo gdje možete uživo pratiti utrku Lane Pudar

Ne propustite veliko finale: Evo gdje možete uživo pratiti utrku Lane Pudar

Konaković za Radiosarajevo.ba: "Niko nema čarobni štapić da promijeni Dodika preko noći"

Konaković za Radiosarajevo.ba: "Niko nema čarobni štapić da promijeni Dodika preko noći"

"Naravno, suvereno pravo svake stranke je da odluči hoće li učestvovati u vlasti na određenom nivou, na nivou Bosne i Hercegovine, kao i na nivou Federacije, kantona i tako dalje. Da li je to dobra odluka, pokazat će vrijeme. Nikada se naravno ne može napraviti velika greška odlaskom u opoziciju, jer sjediti na tribinama, kolokvijalno kazano, jesti kokice i gledati teške utakmice na terenu, ne možete napraviti nikakvu veliku grešku, ali istovremeno je takav potez, odlazak u zonu komfora i može se tumačiti kao bježanje od odgovornosti i bježanje od svih onih obećanja koja su sve stranke Osmorke, pa i ove dvije stranke, dale svojim biračima tokom izborne kampanje. Za politiku su potrebna, znanja, stručnost i hrabrost", kaže Zvizdić.

Dalje naglašava kako ovaj događaj nije nešto što bi uzburkalo stabilnost 'osmorke' niti njenu opstojnost na federalnom nivou. Kaže kako je samo riječ o malo uzburkanijem moru kojim plovi brod 'osmorke', za koju on kaže da je veoma stabilan, siguran i precizan.

"Odnosi unutar 'osmorke' nisu narušeni ovakvom odlukom ove dvije stranke, to je suvereno pravo stranaka da ne učestvuju na jednom nivou vlasti. No, mi ostajemo privrženi ciljevima koji su proklamovani u svim zajedničkim odlukama 'osmorke'", ističe Zvizdić.

NES i SBiH napuštaju 'osmorku' na državnom nivou: Šta su rekli Nikšić, Efendić, Ogrešević, Dodik?

NES i SBiH napuštaju 'osmorku' na državnom nivou: Šta su rekli Nikšić, Efendić, Ogrešević, Dodik?

Posebno navodi kako ti ciljevi podrazumijevaju promjenu političke matrice i stanja, koji je godinama prisutan u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na promjenu stanja prouzrokovanim neradom vladajuće koalicije u posljednje četiri godine, posebno Vijeće ministara, koje Zvizdić opisuje kao najlošije, najpogubnije i najkatastrofalnije Vijeće ministara u modernoj dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, zatražen je njegov stav, koji bi predstavljao ujedno i stav NiP-a o donošenju zakona o nepokretnosti RS u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da je danas na sastanku u Doboju traženo da se taj zakon povuče.

"Svaka vrsta revolta u odnosu na antiustavno djelovanje vlade RS i Skupštine RS je potpuno opravdana. Samo je pitanje u kom vremenskom okviru treba postići zadane ciljeve i rezultate. Zakon koji je prije nekoliko dana usvojila NSRS, nije prvi zakon koji se tiče državne imovine. Takve i slične zakone Skupština RS je usvajala u protekle dvije, tri godine, više puta. Koji je način borbe da se tako nešto ospori, jer je riječ o antiustavnom djelovanju, to su apelacije, odnosno pokretanje pitanja ustavnosti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Svaki od tih zakona je pao i svaki od tih zakona će pasti. Državna imovina je potpuno jasna stvar", rekao je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije