Predstavnici 'Osmorke' obratili se javnosti nakon sastanka u Zenici: Evo šta su odlučili

8
L. R.
Predstavnici 'Osmorke' obratili se javnosti nakon sastanka u Zenici: Evo šta su odlučili
Foto: PrtScr / N1 / Nikšić, Kasumović i Ogrešević danas nakon sastanka

Lideri "Osmorke" sastali su se danas u Zenici kako bi razgovarali o unutarkoalicionim pitanjima.

Nakon dugotrajnog sastanka, javnosti su se obratili lideri pojedinih stranaka.

Nermin Ogrešević (NES)

Prvi je govorio Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), koji je ranije izjavio da ta stranka neće učestvovati u vlasti u kojoj predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa predstavnikom "Osmorke".

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Nermin Ogrešević: Tražit ćemo da 'osmorka' zaustavi pregovore s Dodikom

Nermin Ogrešević: Tražit ćemo da 'osmorka' zaustavi pregovore s Dodikom

Kako je kazao, na sastanku su razgovarali o "općenitom ambijentu te da vidimo kako će se stvari razvijati narednih dana".

"Mi ne očekujemo da mi možemo čarobnim štapićem mijenjati ljude i njihove stavove, ali ako smo rekli da ćemo kreirati ambijent i stvarati okruženje shodno potpisanom sporazumu, onda moramo svi raditi na tom ambijentu", rekao je on.

Na pitanje da li je njegova ranija izjava rezultat toga što je nezadovoljan raspodjelom funkcija, Ogrešević je odgovorio: "Nije tako, zaista, ovo je ozbiljan trenutak kada se treba ići ka finišu u formiranju vlasti. Pitanja su vrlo bitna za državu i izrazito je bitno kako ćemo se odnositi jedni prema drugima i šta ćemo jedni drugima govoriti. Ne možemo se vrijeđati i biti bahati."

Ogrešević je jako teško disao tokom press konferencije, pa je na konstataciju 'da li tako diše zbog sastanka ili zbog novinara' poručio: "Ove teme su izrazito ozbiljne, kao i pitanja, i to zahtijeva punu koncetranciju, razmišljanje o svim aspektima. Ovo nije pitanje matematičkog formiranja vlasti, ono je suštinsko, stvar procjene - da vidimo hoćemo li u narednim koracima napraviti nešto loše ili nešto dobro."

Fuad Kasumović (BHI-KF)

Potom se obratio i Fuad Kasumović (BHI-KF), koji je kazao da je sastanak bio radni, te da je dogovoreno da se izvrše dodatne konsultacije s partnerima, i na nivou FBiH i na nivou države.

"Ja sam za ovu priču od prvog dana, ostajemo svi, bilo je zaista opušteno", poručio je Kasumović na komentar o 'odnosima unutar osmorke'.

Milorad Dodik: Sa "osmorkom" nismo pregovarali niti se dogovorili o imovini

Milorad Dodik: Sa "osmorkom" nismo pregovarali niti se dogovorili o imovini

O tome da li su pričali o pozicijama i njihovoj raspodjeli, kazao je: "Preči su programi, principi i neke nekorektne stvari koje su se desile mimo osmorke. I to i jeste bila najveća tema sastanka. Vidite, narodski rečeno, svađe i belaja u ovoj državi je bilo dosta.

Što se tiče Dodika, ja sam s njim dugo radio, njemu treba hrana, a vi mediji mu dajete tu hranu, objavljujete i kad ode u wc."

Kasumović je naglasio kako "ova država ima pravosuđe, ko ne poštuje zakone, mora za to odgovarati", a potom je dodao da država "niti će kad zavisiti, niti je zavisila od Dodika": "On može samo praviti probleme."

Na više novinarskih insistiranja o tome da osmorka vlast formira s Dodikom, Kasumović je poručio: "Pa s kim drugim možete razgovarati, ako je čovjek u RS-u uzeo sve? Takav je Ustav, nisam ga ja pravio, nije ga parlament ratificirao, ali to je tako.... da budemo iskreni, potpuno iskreni - međunarodna zajednica ovdje 30 godina pravi organizovani haos. Niko drugi, niko treći."

Nermin Nikšić (SDP)

A, novinarima se potom obratio Nermin Nikšić (SDP), kazavši da je sastanak izrazito dugo trajao, jer su se dotakli "svih gorućih i manje gorućih tema".

"Dogovorili smo načine postupanja 'osmorke' u periodu koji je pred nama. Znate da smo potpisali sporazum o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou. Desile su se neke stvari koje odudaraju od tog sporazuma, od ambijenta kojeg smo imali, te prije davanja imena za formiranje vlasti trebamo s potpisnicima tih sporazuma napraviti još jedan razgovor. Čisto kako bi popravili ambijent", rekao je lider SDP-a, kazavši kako će se sastanci s Dodikom i Draganom Čovićem (HDZ) organizirati u najkraćem mogućem roku, "kako bi se moglo nastaviti dalje s konstituisanjem vlasti - imenovan je mandatar Vijeća ministara i rokovi teku".

Poručio je kako dogovor s dvojicom nije upitan: "Potpisali smo sporazum. Upitni su neki potezi, da li krše taj sporazum? Hoćemo li imati tenzije? Rekli smo jasno da ćemo stvarati novi ambijent i donositi odluke od kojih građani imaju koristi, a ne međusobno se prepucavati od čeha niko nema koristi."

Izazovi pred 'Osmorkom' sve veći, ima li koalicija sa SNSD-om budućnost?

Izazovi pred 'Osmorkom' sve veći, ima li koalicija sa SNSD-om budućnost?

Podsjetio je i kako je pet delegata u Vijeću naroda RS pokrenulo pitanje ocjene ustavnosti zakona o nepokretnoj imovine i "to je način kako se boriti protiv tog djelovanja".

"Idemo se boriti kroz institucije, a ne da pljujemo jedni po drugima. Osmorka je stabilna, na osnovu onoga što je bilo na sastanku, razgovarali smo o rješenjima, a ne o sukobima. SDP - kao najjača politička partija u osmorci - neće nikome diktirati uslove i disciplinirati nekoga, svako od nas će odlučiti šta dalje."

Na pitanje kako komentira navode da "SDP nema kičmu da se odupre Dodiku i Čoviću", Nikšić je odgovorio sarkazmom

"Dosadašnja ekipa, eto, bila je toliko dorasla da imamo to što imamo - prvi smo po korupciji, drugi po dijaspori, u NATO-u smo... dakle, tekli su med i mlijeko i mi ćemo to sad da poremetimo...

Mi se nećemo ponašati kao oni, trebaju se naviknuti da budu opozicija i da vide kako je to. A, SDP, ja i ekipa, nećemo izdati interese BiH. U sporazumu stoji da ćemo poštovati zakone i ustav ove zemlje. Ne mislim da treba sad da se hvatamo za vratove, a mi ćemo učiniti institucionalne svo da to zaustavimo."

Na pitanje da li taktizira i čekate da prođe 9. januar, te da se Dodikove tenzije smire, kratko je poručio: 

"Mislite da ja vjerujem da će neko Dodika ubijediti da ne obilježava 9. januar? Kao to  se dosad nije obilježavalo, pa evo sad prvi put... ništa se nije promijenilo preko noći, moramo i mi pokazati da smo drugačiji i spremniji na saradnju. Mi ćemo učiniti sve da sporazum profunkcioniše za bolje svih građana. Ako ne bude išlo? Ne bude i šta, niko ne treba biti u vlasti zauvijek."

Ko su stranke "osmorke"?

Blok od osam opozicionih stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije