Oglasila se i još jedna članica 'osmorke': "Evo koliko dana dajemo Vijeću ministara da se dokaže"

5
Radiosarajevo.ba
Oglasila se i još jedna članica 'osmorke': "Evo koliko dana dajemo Vijeću ministara da se dokaže"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zlatko Miletić

Politički pokret "Za nove generacije" (članica 'osmorke', op.pr.) se danas oglasio o svom učešća u zakonodavnoj vlasti. 

Jasan stav pokreta "Za nove generacije" je da će dati šansu novom sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana kako bi dokazao svoju privrženost temeljnim principima postavljenih izbornih ciljeva i programa. 

"No, i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bit će jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu mandatarke samo početak stvarne suradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki. 

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Nermin Ogrešević: Tražit ćemo da 'osmorka' zaustavi pregovore s Dodikom

Nermin Ogrešević: Tražit ćemo da 'osmorka' zaustavi pregovore s Dodikom

Ako se to ne desi naša preliminarna potpora će biti povučena, a naše djelovanje će biti i dalje efikasno, ali potpuno opoziciono", navodi se u saopćenju. 

Kako su podsjetili, pokret Za nove generacije je u relativno kratkom vremenu (nešto više od zadnjih mjesec dana protekle 2022. godine) u punom kapacitetu realizirao učešće u zakonodavnoj vlasti.

"Najzanimljivije diskusije smo vodili u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i
Hercegovine. Zastupnik pokreta Za nove generacije Zlatko Miletić je više puta u svojim zvaničnim parlamentarnim izlaganjima, ali i javnim nastupima, podsjetio na svoje osobne stavove, ali i temeljne principe programa kojeg su Za nove generacije predstavile mjesecima prije izbora. Jasno je da su euro-atlanske integracije, poštivanje državnih institucija Bosne i Hercegovine, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda (množina) ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške poduzetništvu, te reforma obrazovnoga sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih osnovni pravci koje naš Pokret priznaje i od kojih neće odustati. Kao i uvijek do sada, pokret Za nove generacije u potpunosti stoji iza ovako iznesenih stavova", navode, te poručuju:

"Očekujemo da sve učesnice ovoga procesa budu svjesne da jedino odgovornom raspodjelom odgovornosti i imenovanjem osoba od znanja, političkog, legalnog i moralnog kredibiliteta mogu ispuniti ono što svi zajedno najavljujemo zadnjih sedmica građanima Bosne i Hercegovine – izlazak iz višedesetljetnog političkog haosa. Pokret Za nove generacije je svjestan toga i spreman je da preuzme odgovornost za realizaciju gore
navedenih ciljeva."

Ko su stranke "osmorke"?

Blok od osam opozicionih stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije