Zastupnik SDA pita zašto niko iz 'osmorke' ne zaustavi Dodika: "Najstrašnija izjava koju sam čuo"

8
Radiosarajevo.ba
Zastupnik SDA pita zašto niko iz 'osmorke' ne zaustavi Dodika: "Najstrašnija izjava koju sam čuo"
Foto: Fena / Safet Kešo

"Mislim da cjelokupan tok uspostave vlasti pokazuje jednu ozbiljnu namjeru koalicionih partnera, da ih uvjetno tako nazovemo jer su najavili da će to biti programska koalicija, a nije jer nema tog programa, da istisnu po svaku cijenu iz vlasti SAD", istakao je za FTV Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

"Bilo bi zanimljivo u razloge takvog ponašanja. Dakle i jedni i drugi žele po svaku cijenu pomjeriti SDA iz vlasti. To je jedan izuzetno nekorektan odnos prema SDA kao pobjedničkoj stranci na ovim izborima. Ovaj današnji ekspoze je bio definitivno jedna manifestacija nedorečenosti u tim njihovim smjernica, načelima. Gdje god je uvažena kolegica Krišto pokušala da izbalansira malo te politike u inače vrlo heterogenoj koaliciji, učinila je to na štetu onih ključnih pitanja koja su najbitnija za BiH.

Prije svega mislim o prijemu BiH u NATO. U ekspozeu Krišto je govorila o NATO putu BiH, pretpostavljam da je to najviše što je smjela u toj fazi kazati. NATO put, prema našem dubokom uvjerenju, nije isto što i prijem BiH u NATO kao strateški vanjskopolitički cilj BiH. NATO put može biti duži od puta svile.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Milorad Dodik: "Ne damo imovinu, ali ostajemo na principima potpisanog sporazuma s 'osmorkom'"

Milorad Dodik: "Ne damo imovinu, ali ostajemo na principima potpisanog sporazuma s 'osmorkom'"

NATO put je jedno od osnovnih životnih pitanja u BiH, ako imamo u vidu sve što se oko nas događa. Drugo, u ekspozeu je bilo govora i o upravljanju migracijom, azilom. Nigdje nije najavljena potreba da se malo izbalansira teret koji je na plećima prostora u kojima su Bošnjaci većina", kazao je Kešo.

O imenima koja su u opticaju za Vijeće ministara kaže da nema reći ništa pohvalno.

"Ova zemlja zasigurno ima mnogo sposobnije kadrove", ističe.

Kešo navodi da upravo oni koji su bili glavni kočničari u procesima koje je trebalo voditi kako bi se ispunilo 14 ciljeva su na neki način nagrađeni.

"Oni su preko noći postali prihvatljivi i za međunarodnu zajednicu i za Osmorku, a SDA koja je učinila zaista sve što je bilo u kapacitetima koje smo imali, na neki način se nastoji istisnuti iz vlasti. I to je ono što i kod građana izaziva najviše zabrinutosti i sumnje u iskrenost tih namjera", rekao je u Rezimeu zastupnik SDA.

SDA najavila apelaciju povodom neustavne odluke Narodne skupštine RS

SDA najavila apelaciju povodom neustavne odluke Narodne skupštine RS

Smatra da su pokušaji izbacivanja SDA iz vlasti kratkovide, političke akcije koje mogu dovesti i do situacija koje mogu biti štetne po same promotore tih pristupa i ovakvih ideja.

"Ne znam šta bi moglo biti korisno u tome da se naglašava jedan izraziti rušitelj BiH kakav je Milorad Dodik i da to bude prihvatljivo, a da ne bude prihvatljiva konstruktivna politika koju vodi SDA. Nema govora o tome da su Dodik i Čović promijenili svoje politike. Mislim da će koalicija vrlo brzo doći u konfliktne situacije. Odnos Osmorke, HDZ-a i SNSD-a je najbolje opisao Milorad Dodik kada je rekao da su se dogovorili u toku tih pregovora da niko nikome neće smetati. To je najstrašnija izjava koju sam ja čuo, izjava koja u sebi nosi neograničenu količinu prijetnje po sigurnost i budućnost ove zemlje", smatra Kešo.

Naglašava da niko ne pokušava da zaustavi Milorada Dodika u njegovim namjerama.

Na pitanje kako će SDA djelovati kao opozicija na državnom nivou, Kešo odgovara: "Ne znam koliko dugo ćemo biti opozicija. Cilj SDA je biti u poziciji, a ne opoziciji. Ali konačni cilj, cilj iznad svih drugih ciljeva jeste činiti dobro ovoj zemlji i ovom narodu. Svaki mogući pokušaj rušenja Ustava, rušenja ili ugrožavanja interesa BiH zaustavljat ćemo svim mogućim, raspoloživim kapacitetima."

Kaže da očekuje da se proces imenovanja rukovodstva FBiH završi u skladu sa zakonom.

Neustavna odluka: NSRS usvojio Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

Neustavna odluka: NSRS usvojio Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini

"To znači da će u Klubu Bošnjaka gdje jasnu većinu ima Klub zastupnika iz SDA plus DF. To je zapravo jedina grupa koja može predložiti ili predsjednika ili potpredsjednika Federacije. SDA će tu svoju obavezu putem svojih zastupnika sigurno izvršiti i to je ono što bilo ko od nas može očekivati. Tu završava ta naša politička moć. Nikako se SDA, ni po kom osnovu, ukoliko se stvari ne budu odvijale onako kako je neko zamislio, ne može povezati sa riječju blokada."

Smatra da bi intervencija Christiana Schmidta bio gest neprimjeren demokratskom svijetu.

"Da prekokoljena lomite. Pa mislim da je i sam čin donošenja onih izmjena u izbornoj noći neki čin pravne diverzije. Sad bi trebalo odstrijeliti SDA u cijeloj toj priči. Ali ukoliko se gospodin Schmidt opredijeli da povuče takav potez onda bi on morao biti trajnog karaktera i pretpostavljam da to HDZ-u neke dopasti."

Kešo navodi da se u SDA pospremanje radi svakodnevno.

"SDA je ubjedljivi pobjednik na prethodnim Općim izborima. Rezultati bi sigurno bili bolji da smoneke stvari pospremili i ranije", naveo je Kešo.

Kaže da nijedan zahtjev Osmorke niko još nije vidio, a da je upućen energično kako to rade Dodik i Čović.

"Čekaju da im se daju fotelje, ne smiju da ga naljute", zaključuje zastupnik SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije